Altres

Addicta a la rebel·lió

La vida i l’obra de la poetessa i cineasta iraniana Forugh Farrokhzad han inspirat desenes d’artistes que participaran en el 13è festival “antidisciplinari” Pepe Sales

La inauguració, dissabte a La Mercè, inclourà Estampades i Els Dimonis de Santa Eugènia

A fora feia fred i començava a ploure, però ahir al migdia a dins del restaurant La Penyora l’ambient era càlid i acollidor, com a cada roda de premsa del Festival d’art independent Pepe Sales , amb els directors de l’esdeveniment, Consol Ribas i Lluís Llamas, ben envoltats a la taula i entre el públic d’amics de les arts en general, ja no amb vocació pluridisciplinària, sinó directament “antidisciplinària”, perquè aquí es tracta de fulminar totes les fronteres, també les artístiques. Aquest any s’ha triat la figura, incòmoda al seu país i pràcticament desconeguda aquí, de la poetessa i cineasta iraniana Forugh Farrokhzad (1935-1967), una dona lliure i una creadora “addicta a la rebel·lió”, com a inspiració per al centenar de creadors que participaran desinteressadament al 13è Festival Pepe Sales, entre els dies 25 de gener i 5 de febrer. Com sempre, tots els actes són gratuïts.

El festival s’inaugurarà dissabte vinent a La Mercè, juntament amb la seva exposició col·lectiva, titulada aquest any La poma –fruita triada com a símbol mitològic de feminitat, transgressió i evolució, ja des de l’Edèn– i inspirada en un poema de l’homenatjada titulat El jardí. L’acte començarà a les 8 del vespre amb una presentació del jurista i activista xilè pels drets humans Hernán Hormazábal. La mostra, amb obres de gairebé mig centenar d’artistes, ha estat comissariada per Àngels Artigas i Provi Casals. Després de la presentació, hi tindrà lloc una festa d’estil anys 60 amb final dràstic, que simbolitzarà com la irrupció de la república islàmica va posar fi al règim occidentalitzat del Xa, en el qual va viure tota la seva curta vida Forugh Farrokhzad. La companyia de dansa aèria Estampades i Els Dimonis de Santa Eugènia participaran en aquest espectacle, coordinat per l’actor Ovidi Llorente i el cantant d’origen africà Daura Mangara.

Diumenge vinent, es projectarà al Truffaut la pel·lícula d’animació Persèpolis (2006), basada en el cèlebre còmic homònim de la iraniana Marjane Satrapi. La projecció començarà a les 8 del vespre i serà presentada pel realitzador Hossein Kian.

El dilluns 27 tindrà lloc a La Mercè la xerrada Forugh Farrokhzad, l’Iran (19.30 h), d’Amín Egea, doctor en història i investigador de la religió bahai, originària de l’Iran, on actualment continua sent reprimida pels seus principis humanistes i igualitaris entre homes i dones. La conferència es complementarà amb una lectura de textos de Farrokhzad.

El dimarts 28 arribarà l’espectacle central del Pepe Sales, amb les actuacions de més de 50 artistes a l’auditori de La Mercè (20.30 h), presentades per la periodista Montse Lorenz i la cantant iraniana i bahai Katy Evoghli, establerta a Girona des de fa molts anys. Per al dimecres 29 s’ha programat al Truffaut el també clàssic festival de curts inèdits, coordinat per Ester Bertran (20 h). L’exposició restarà oberta fins al 5 de febrer, però l’últim acte del festival tindrà lloc el dijous 30 de gener a La Mercè i serà un debat sobre L’Iran avui. Ser dona a l’Iran (19.30 h), coordinat per Hormazábal, en el qual participaran la traductora i divulgadora cultural iraniana Ryma Sheermohammadi, l’escriptora Maria Mercè Roca, Lluís Llamas i Natàlia Ribas-Mateos, especialista en l’Orient Mitjà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.