Cultura popular

Allau de festes populars i fires suspeses o ajornades

La majoria de celebracions populars que s’havien de fer aquest cap de setmana s’ajornen a conseqüència del coronavirus i de les recomanacions que ha fet la Generalitat per evitar riscos

L’olla més gran de Catalunya no bullirà aquest cap de setmana. A conseqüència del coronavirus, i seguint les recomanacions que ha fet la Generalitat per evitar riscos sanitaris, l’Ajuntament de Caldes de Montbui ha decidit suspendre el Mercat de l’Olla, a més de diferents activitats obertes a la ciutadania previstes per als pròxims dies. El certamen és una de les principals convocatòries gastronòmiques i turístiques del municipi termal, que cada any atrau uns 20.000 visitants provinents d’arreu concentrats al centre històric, entre parades artesanes, activitats culturals, esportives i familiars i propostes gastronòmiques relacionades amb l’aigua termal. S’han suspès, doncs, totes les activitats del programa, inclosos concerts i inauguracions d’exposicions. Es mantenen, però, els plats estel·lars dels restaurants inspirats en el Mercat de l’Olla, ja que les mesures recomanades no alteren el funcionament d’establiments del sector turístic local.

La popular fira de Caldes només és una de les moltes –per no dir totes– fires i festes populars que s’han suspès aquest cap de setmana arreu del territori català. Molts pobles i ciutats han decidit cancel·lar o bé ajornar les celebracions de les activitats per a més de mil persones, tot i que en alguns casos tampoc es fan encara que l’acte no sol arriba a aquesta xifra.

A la demarcació de Lleida, per exemple, s’ha suspès la Cursa de la Dona prevista per aquest diumenge, la fira Expo Tren d’aquest cap de setmana i per als propers dies ja s’ha informat que queda cancel·lada la 148a Fira de Sant Josep, el 40è Saló de l’Automòbil i la 19a Borsa Interpirinenca de Cereals, certàmens previstos entre el 19 i el 22 de març. El Fòrum Verge Extra: oli i territori 2020 tampoc es farà fins a la tardor i la 14a edició de Petitàlia, la fira de criança, educació i turisme familiar dels pròximes 21 i 22 de març també es deixa de fer.

A Barcelona, de moment s’han cancel·lat i ajornat propostes d’aquest cap de setmana com ara el The Calçot Festival, l’Spannabis 2020, la Convenció del Cant Coral a Catalunya o el Barcelona Beer Festival, el gran punt de trobada del sector de la cervesa artesana del país. També ens quedarem amb les ganes de tastar les receptes fetes a la brasa del What The Foc! i córrer a la Marató, ajornada fins al 25 d’octubre. Pel que fa a ciutats properes: Sabadell ha ajornat la Fira de l’Ocupació; Òdena, la Fira de les Dones, i Ullastrell, les activitats programades per les Festes de Serralavella. A Osona, el Vic Slot Clàssic s’ajorna i també ja s’ha anunciat que queda anul·lat el tradicional Mercat del Ram, la gran cita agrícola i ramadera de la comarca prevista per a principis d’abril. La Passió d’Olesa també ha suspès les dues primeres representacions.

La Diputació de Tarragona també segueix les directrius i ha suspès totes les activitats que impliquen una concentració significativa de persones. Algunes són la Fira Aquelarre i el Mercat Màgic de Tarragona, el Cicle de Muntanya de la Diputació i el cicle de Cinema en VO organitzat per la Fundació Catalunya Pedrera. Tampoc es podrà gaudir de la mil·lenària Fira de l’Oli i l’Espàrrec de Godall i de la 17a Festa de la Clotxa de Móra la Nova, una bona ocasió per tastar el plat tradicional per excel·lència de la Ribera. A les comarques gironines han suspès o ajornat pràcticament totes les activitats programades per a aquests dies. És el cas del campionat de funky que s’havia de fer a Girona, la Fira de la Terra de Caldes, la Gran Cavallada de Peralada o el carnestoltes de Maçanet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia