Llibres

El gran filòleg

L’Any Badia i Margarit vol commemorar l’obra i figura de l’eminent lingüista en el centenari del seu naixement

La Universitat de Barcelona també prepara una exposició de qui en va ser el primer rector
Carles Duarte: “El professor Badia era un científic d’una exigència i d’un rigor exemplars”

El 2020 es commemoren els cent anys del naixement d’Antoni Maria Badia i Margarit (Barcelona, 1920-2014), il·lustre filòleg i lingüista. La Generalitat de Catalunya inclou aquesta efemèride en les commemoracions institucionals de l’any 2020. L’Any Badia i Margarit té l’objectiu de posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’una personalitat que va posar la llengua com a eix principal de la seva vida, amb una tasca científica que va dur a terme durant més de setanta anys i que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans.

“El professor Badia era un científic d’una exigència i d’un rigor exemplars, però mai no va entendre la seva responsabilitat acadèmica com una funció independent de la realitat social. Amb una visió sempre compromesa cívicament, va integrar en la seva vida i en la seva obra una vocació de servir el país, de fer-hi aportacions útils. Ho va demostrar esdevenint precursor de l’aplicació dins de la lingüística catalana de la dimensió social i de les metodologies sociolingüístiques”, afirma el poeta Carles Duarte i Montserrat, comissari de l’Any Badia i Margarit, i que va col·laborar amb el filòleg a la Universitat de Barcelona.

L’acte d’obertura de l’Any Badia, previst per al 19 de març a la UB, s’ha hagut d’ajornar provisionalment per la crisi ocasionada per la Covid-19. La Universitat de Barcelona també prepara una exposició amb motiu de la commemoració de qui en va ser el primer rector durant la democràcia.

Els departaments coordinadors són el de Cultura i el d’Empresa i Coneixement, mitjançant la direcció general de Política Lingüística i la direcció general d’Universitats, respectivament. La commemoració actualment no pot concretar-se en un calendari d’agenda i d’activitats, perquè està subjecta a l’evolució de la situació d’emergència sanitària. Tot i això, s’ha treballat per tal que pugui incloure iniciatives acadèmiques, culturals i de difusió.

Al voltant de la commemoració es portaran a terme activitats de diversa índole. La commemoració abastarà els àmbits institucional, universitari i acadèmic. Per conèixer la figura i l’obra de Badia i Margarit, es faran accions divulgatives, amb Carles Duarte, M. Teresa Cabré i David Paloma, entre altres ponents. Aquest actes es faran de manera presencial o virtual, en espais de referència de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa i Nàpols.

Les diferents facetes

Aquest cicle de conferències es complementarà amb les accions programades per les entitats que impulsen la commemoració, en què s’abordaran les diferents facetes de Badia i Margarit, com ara El científic vist pels joves recercadors, per part de l’Institut d’Estudis Catalans; La llengua dels barcelonins, resseguint els treballs fets pel doctor Badia, de la Societat Catalana de Sociolingüística; En memòria de Badia i Margarit, de la Federació Internacional d’Associacions de Catalanística; Ciència i passió. Llengua i literatura, de la Universitat de Nàpols i l’Associazione Italiana di Studi Catalani; Homenatge a Antoni M. Badia i Margarit, de l’Association Française des Catalanistes; Badia i Solà, de la Universitat Catalana d’Estiu, i un acte en les Jornades Internacionals per a Professors de Català, de l’Institut Ramon Llull.

Totes les activitats sobre l’homenatjat es poden consultar al web Anybadiaimargarit.cat. En aquest espai s’hi aplega la informació biogràfica de l’insigne filòleg i s’informarà de tots els actes commemoratius (calendari de conferències i actuacions, notícies al voltant de l’Any i recull d’informacions de premsa, material audiovisual, etcètera) de què la direcció general de Política tingui notícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona