Arts escèniques

El Lliure empara els creadors

“El món digital és un complement a l’art en viu”, diu Martel, que anuncia una dotació de 50.000 euros per a creadors

Els projectes Carlota Soldevila propicien la imaginació dels creadors, “sense l’exigència d’un resultat” final

L’equip del Teatre Lliure, liderat per Juan Carlos Martel, ja va deixar ben clar que ells eren dels d’arromangar-se la camisa i trobar nous camins. Ara l’emergència els ha exigit un pas més. Si el confinament els va obligar a tancar el teatre el 13 de març (tot i que van intentar mantenir-lo obert amb un terç de l’ocupació) i han hagut d’engegar a rodar la resta de la temporada, ara donen una sortida dirigida a superar la tragèdia dels artistes, aparentment la baula més feble. A partir d’aquest dijous, es farà producció pròpia per a les xarxes i serà de pagament simbòlic (de 3 a 5 euros). També s’ha anunciat una convocatòria extraordinària del programa Ajuts a la Creació Carlota Soldevila, que, amb una nova línia de 50.000 euros, donarà oxigen a una vintena d’artistes. Fira Tàrrega i Temporada Alta s’afegiran a la tria alguns d’aquests projectes. Per Martel, cal normalitzar una certa presència artística en l’entorn digital “com a complement de l’art en viu”: no se superarà mai el ritual del teatre, diu categòric.

El Lliure no obrirà fins a la temporada vinent, a partir del setembre. I ho farà si s’han consensuat els protocols de seguretat per a artistes i públic (el dels treballadors ja s’aplicava abans del confinament). Mentrestant, proposa una programació digital de pagament per als mesos de maig i juny. Hi haurà lectures dramatitzades, pensades per a aquest format: El gegant del Pi (del 7 al 10 de maig) i El segon principi (28 al 31 de maig). L’11 de maig (durant les 24 hores) Roger Bernat presentarà Màkina Shk, un bot conversacional sobre les rèpliques de Shakespeare que potser més endavant es transforma en espectacle. També hi ha accions pensades per al públic familiar: quatre adaptacions breus de clàssics (de 15 minuts, aproximadament), que s’acompanyaran d’il·lustracions i una veu narradora: La casa de Bernarda Alba (21 al 24 de maig), Terra baixa (28 al 31 de maig), Antígona (4 al 7 de juny) i El rei Lear (11 al 14 de juny). El Lliure trasllada L’Escola del Pensament a YouTube en les seves dues sessions.

Les beques

S’han previst quatre modalitats de projectes, que premiaran les cinc candidatures més votades. El termini de presentació venç el 31 de maig. Les convocatòries són: “disseny de projectes escènics” (2.500 euros cadascun), “textos dramàtics” (3.000 euros cadascun), “dramatúrgies en arts de carrer” (2.500 euros per cap) i “escena distant” (1.250). Martel aclareix que són projectes perquè els creadors puguin pensar “sense l’exigència d’un resultat” final o un projecte a desenvolupar, dalt de l’escenari.

LA XIFRA

44.487
espectadors
han vist algun dels set títols del Lliure que s’han deixat en obert en el marc de la campanya #LliureAlSofà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona