Música

‘40ena’ i per moltes més

El Canal 33 i La 2 de RTVE emeten un documental de Pau Subirós que commemora la celebració de la 40a edició del Festival de Torrella de Montgrí

És el primer acte previ als cinc concerts que ha programat el festival a partir del 2 d’agost

Aquest any, l’edició del Festival de Torrella de Montgrí havia de ser molt especial, per celebrar la seva edició número 40. La pandèmia de la Covid-19 va trastocar els plans inicials, però no la celebració, que ara s’estendrà durant tot un any. La data d’inici d’aquesta commemoració coincideix avui, 23 de juliol, amb el mateix dia en què es va celebrar el primer concert del festival, l’any 1981.

El Canal 33 (22.10 h) i RTVE a través del seu canal de La 2 (18.35) emetran avui –i TV3 diumenge a les 12.20 h– la celebració d’aquesta fita en forma d’un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella titulat Torroella de Montgrí, La 40ena d’un Festival, dirigit per Pau Subirós.

El realitzador, espectador assidu del festival i amb un ampli bagatge en la realització de documentals de temàtica cultural com Jorge Herralde, Anagrama de un editor (2018) o La cláusula Balcells (2016) i coguionista i productor de films premiats com La plaga, de Neús Ballús, ofereix un documental que fa un repàs de les quaranta edicions d’aquest festival que va arrencar “accidentalment”: quan un any abans, el 1980, Josep Lloret, de Joventuts Musicals de Torroella, rebia una trucada d’un programador de Mataró oferint-li un concert que s’havia suspès. Aquest no va deixar passar l’oportunitat de portar al seu poble, tres dies després, la prestigiosa Orquestra Franz Liszt de Budapest. Així que, amb el vistiplau de l’Ajuntament torroellenc, les entitats locals posant-hi de la seva part i anunciant-ho amb una unitat mòbil del consistori amb un altaveu a la baca del cotxe, es va celebrar un concert inoblidable i que, de retruc, esdevindria un èxit històric. L’església de Sant Genís es va omplir, i la gent en volia més. Com així va ser el següent any.

El documental, que s’ha rodat durant els mesos de confinament i recorre la història del festival amb els seus protagonistes al llarg d’aquestes quatre dècades, conté entrevistes als seus principals promotors i impulsors, entre ells Josep Lloret (fundador i exdirector) i Montse Faura (l’actual directora de Joventuts Musicals de Torroella, que és qui organitza l’esdeveniment), que aporten dades i anècdotes d’aquest festival declarat estratègic per la Generalitat de Catalunya i en el qual han actuat les principals figures del món de la música clàssica internacional, nacional i estatal. Entre altres moments destacats que apareixen en la pel·lícula, hi ha quan el violinista Yehudi Menuhin desembarca a la vila i rep “al·lucinat” les actuacions de gegants i balls tradicionals.

Cinc concerts i el Fringe

El documental només és el primer dels actes previstos de la commemoració de les 40 edicions i a cavall del 40è aniversari l’any que ve, que prosseguiran el 30 de juliol amb la celebració, fins a l’1 d’agost, de la 7a edició del Fringe Festival de Torroella amb nou concerts de joves músics emergents. L’endemà, del 2, l’Orquestra Simfònica del Vallès inaugurarà la 40a edició del Festival de Torroella, del total de cinc concerts programats, fins al dia 20, dos dels quals són monogràfics de Beethoven. Jordi Savall, Gli Incogniti, Locum Congregatio –septet liderat pel violinista Josep Colomé– i el pianista Josep Colom completaran unes actuacions que s’emetran en directe, en streaming, pel web del Festival de Torroella. Tots els concerts se celebraran a l’Espai Ter, excepte l’inaugural, de l’Orquestra del Vallès, que tindrà lloc a l’esplanada exterior de l’Espai Ter.

Els actes previstos aquest estiu es clouran amb tres concerts, del 7 al 21 d’agost, a l’Estartit en el cicle Nits de Jazz, que substitueixen aquest any el Jazz Festival l’Estartit, que no se celebrarà.

Seguiment en els mitjans

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals farà un seguiment exhaustiu de l’efemèride. Entre altres accions previstes, Catalunya Música dedicarà la setmana del 27 de juliol al 2 d’agost a recórrer la història musical del Festival de Torroella amb l’emissió cada dia d’un concert celebrat al llarg d’aquestes 40 edicions. Com el protagonitzat el 5 d’agost de 1989 per la soprano Victòria dels Àngels acompanyada pel llaütista William Waters, que s’emetrà el 27 de juliol; el primer concert dedicat a la memòria d’Ernest Lluch, celebrat el 28 de juliol del 2001, en el qual Jordi Savall al capdavant de la Capella Reial de Catalunya va rescatar de l’oblit el Te Deum solemne, de Domènec Terradellas, que s’emetrà per Catalunya Música el 30 de juliol; o la versió que el conjunt La Fenice va interpretar de L’Orfeo, de Monteverdi, i que s’emetrà l’1 d’agost en el programa Directe a l’òpera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona