Llibres

La lectura en clau positiva

El Grup 62 presenta el seu balanç anual i repassa les novetats del nou exercici

Ramoneda: “La mirada de les humanitats sobre el món és més necessària que mai”

Ahir els editors del Grup 62 Josep Ramoneda i Emili Rosales van fer el repàs i el balanç anuals. Tots dos van constatar el desastre que havia estat el mes d’abril, però la recuperació dels mesos posteriors va demostrar, segons Ramoneda, “la capacitat de resistència del llibre, tan valuós com la roda”. També va remarcar que “el format paper té consistència i vida”, és a dir, futur davant d’altres alternatives insuficients com ara el llibre electrònic. Entre les seves sentències en forma de titulars, el pensador català va dir que “la mirada de les humanitats sobre el món és més necessària que mai” i va concloure que han “salvat l’any raonablement” enmig de les circumstàncies extraordinàries que ens ha tocat viure.

En la trobada d’inici de temporada, l’acompanyava el director editorial Emili Rosales, que va destacar que l’any 2020 ha posat a prova la resiliència del sector editorial: “En aquest context, Grup 62 s’ha implicat activament en les iniciatives sectorials de defensa i reivindicació de l’edició en llengua catalana [Editors.cat, Gremi, Sant Jordi, la Setmana...] i referma el seu model editorial: atent a la sintonia amb els lectors i alhora compromès en l’edició d’obres de referència cultural, els clàssics universals, la recuperació permanent dels grans autors catalans, l’assaig, la poesia i l’aposta pels nous autors. En la seva exposició infinita, Rosales va assenyalar novetats sucoses, entre les quals podríem destacar el primer tom de la magna Història de la Segona República espanyola de Josep Pla, de la qual han trobat una primera versió en català; la represa de les obres completes de Joan Fuster, en col·laboració amb la Institució Alfons el Magnànim de València; el primer volum de l’obra completa de Maragall, i el segon de l’edició crítica de Carner. També el nou premi d’assaig amb la Reial Acadèmia de les Bones Lletres i el Tirant lo Blanc (Proa) de Joanot Martorell, a cura de Màrius Serra, que sortirà al novembre i que és fruit de dos anys de treball intens, coronat durant l’epidèmia i el confinament. Serra va traçar algunes línies de la seva “actualització”, “el repte majúscul i apassionant” que ha implicat i l’adaptació a les toponímies reals, en la línia de les edicions anglesa, francesa, alemanya i italiana. El Tirant ja va ser un best seller a la seva època.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona