Cinema

Els Gaudí ja es mouen

Cinquanta-tres produccions catalanes opten als XIII Premis Gaudí, en una edició que ha flexibilitzat les normes per la pandèmia. La VO catalana torna a baixar

Els llargs de ficció en versió original catalana baixen de 14 el 2019 als 6 d’aquesta edició

Cinquanta-tres produccions catalanes i sis d’europees optaran a la 13a edició dels Premis Gaudí, que encara no tenen data de celebració, però que ja s’estan movent, malgrat les dificultats que ha creat en el sector cinematogràfic la pandèmia. Són exactament el mateix nombre de produccions que l’any passat, però hi ha una petita variació: el 2019, hi van participar 29 llargmetratges i 10 curts, mentre que, aquest any, opten als premis 25 llargmetratges i 14 curts.

Les diferències igualment són escasses, tenint en compte que els cinemes han estat tancats durant mesos per la Covid-19 i han reobert amb aforaments reduïts i estrictes normes de prevenció. Però es tractava de produccions rodades abans de la pandèmia –veurem les xifres del 2021– i la llista de candidats s’ha beneficiat de la flexibilització de les normes que va anunciar l’Acadèmia del Cinema Català, que accepta pel·lícules estrenades a la televisió i en línia. Tres dels llargmetratges en versió original catalana (VOC), per exemple, s’estrenaran al desembre en sales de cinema: La dona il·legal, de Ramon Térmens, La vampira de Barcelona, de Lluís Danés, i Terra de telers, de Joan Frank Charansonnet. Els altres tres llargmetratges en VOC són L’ofrena, de Ventura Durall, Les dues nits d’ahir, de Pau Cruanyes i Gerard Vidal, i Bronko, d’Isaac Ulam. Destaca la forta caiguda de llargs en VOC, després que el 2019 van pujar a 14. Els 6 d’enguany queden per sota, fins i tot, del 2017 (8) i del 2018 (7).

En total, 31 llargmetratges de ficció (25 de catalans i 6 d’europeus), 10 documentals, 4 pel·lícules per a televisió i 14 curtmetratges competiran enguany pel màxim reconeixement de l’Acadèmia. El 16 de desembre, s’iniciarà la primera ronda de votacions dels acadèmics. L’Acadèmia del Cinema Català farà públic, aleshores, el calendari de la cursa, un primer balanç de les estrenes de cinema català del 2020 i alguns detalls de la gala de lliurament dels guardons. Aquest any, s’ha cancel·lat una de les cites tradicionals, la Festa dels Candidats, i l’Acadèmia ha fet públic, en una nota de premsa, la informació dels aspirants.

En llengua no catalana

Entre els 19 llargmetratges aspirants a millor pel·lícula en llengua no catalana, hi ha: Sentimental, de Cesc Gay; Hogar, d’Àlex Pastor i David Pastor; Las niñas, de Pilar Palomero; No matarás, de David Victori; Baby, de Juanma Bajo Ulloa; La boda de Rosa, d’Icíar Bollaín; Uno para todos, de David Ilundain, i Te quiero, imbécil, de Laura Mañá.

Les sis pel·lícules europees seleccionades són Dios es mujer y se llama Petrunya, de Teona Strugar Mitevska (República Macedònia del Nord); Les vides de Marona, d’Anca Damian (Estat francès); Little Joe, de Jessica Hausner (Alemanya); Longa noite, d’Eloy Enciso (Galícia); Sobre lo infinito, de Roy Andersson (Alemanya) i Sorry we missed you, de Ken Loach (GB).Entre els deu documentals seleccionats hi ha Sanmao, la novia del desierto, de Marta Arribas i Ana Pérez de la Fuente; ¿Puedes oírme?, de Pedro Ballesteros; Pa’trás ni pa’tomar impulso, de Lupe Pérez García, i My mexican Bretzel, de Nuria Giménez Lorang.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona