Cinema

Assange, el crim de dir la veritat

El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona obre amb un film sobre el fundador de Wikileaks

“Després de la Segona Guerra Mundial, les persones es van obsessionar a treure als governs el dret de matar i tancar éssers humans sense passar per judici; això va ser un gran regal de la humanitat, integrat a les legislacions sobretot d’Europa.” Són paraules de John Shipton, pare de Julian Assange, que es lamenta que “aquests drets ja no existeixen, tot i que són a les legislacions”. Ho va comentar fa un dies, via telemàtica, en la roda de premsa de presentació del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona (FCDHBCN), que comença demà amb un documental que parla, justament, dels nou anys i mig que fa que Julian Assange està privat de llibertat: sis a l’ambaixada de l’Equador a Londres i tres i mig a la presó anglesa de Belmarsh. El documental es titula The war on journalism: the case of Julian Assange (La guerra al periodisme: el cas de Julian Assange). Serà presentat demà en streaming en la sessió inaugural del Festival de Cinema i Drets Humans, en què participaran el pare de l’activista i Nils Melzer, relator de l’ONU que es dedica al seu cas.

Cas molt rellevant

Juan Luis Passarelli, director del film inaugural, va explicar en la roda de premsa que la importància de les revelacions del fundador de Wikileaks “han canviat la perspectiva de com els Estats Units combaten en les seves guerres imperials, per això van contra ell; és un cas clarament polític”. Pot representar un precedent: “Si el condemnen només per tenir un document secret, encara que reveli que cometen coses il·legals, és la fi de la democràcia. Aquest és el cas més important de les nostres vides.” El 4 de gener es decideix si extradeixen l’activista als EUA.

Nils Melzer, relator especial sobre tortura de l’ONU, també va participar en la roda de premsa i serà demà en la inauguració del festival. Destaca la rellevància del cas Assange: “Ataquen ciutadans no per divulgar notícies falses, sinó per divulgar la veritat. Volen treure el poder als ciutadans. Per això em vaig implicar tant en aquest cas, estan intentant criminalitzar la veritat. I quan es criminalitza la veritat és la fi de la democràcia. Per això han demonitzat Julian Assange.”

Cent deu films

Toni Navarro, director del Festival de Cinema i Drets Humans, diu que la 17a edició arriba en un moment en què “la cultura i tot el que fa referència als drets humans viuen moments de molta precarietat”. Destaca que el festival és “un dels 10 més antics del món” d’aquesta temàtica i “un dels que tenen una programació més àmplia”. Se celebra entre demà i el 5 de març del 2021 i es fa tot en línia. S’hi presentaran 110 pel·lícules sobre temàtiques diverses relacionades amb els drets humans i té programats cinc classes magistrals, tallers en centres penitenciaris, fòrums de drets humans...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona