cultura

Troben un dels murs del temple romà de Llívia

La darrera campanya d'excavacions que s'està duent a terme al Fòrum Romà de Llívia ha tret a la llum un mur de grans dimensions que, per la seva dimensió i situació, a un extrem del Fòrum, podria tractar-se d'una de les parets del temple. De fet, els arqueòlegs ja treballaven amb aquesta hipòtesi arran de prospeccions anteriors, que van permetre localitzar els extrems del fòrum, just a tocar de l'església, i conèixer-ne les mides: uns 42 metres i mig d'ample. El codirector de l'excavació Jordi Guàrdia ha assenyalat que els principals indicis que fan pensar que es tracta de restes d'un temple són que aquesta és “l'habitació més gran” del Fòrum i que “està centrada cap a la part nord”. A més, va afegir: “Només hem trobat delimitació en planta, no està compartimentat, però ara haurem de guanyar fondària per estar-ne més segurs”. En anteriors campanyes ja havien trobat una ara, part d'una estàtua de marbre i una inscripció, troballes que ja feien pensar als experts que podia haver-hi un temple.

El fòrum de Llívia, al jaciment de Iulia Libica, és l'únic que es coneix al Pirineu. Els quatre altres fòrums de característiques similars que hi ha a Catalunya es troben en ciutats de la costa. El codirector de l'excavació explica que el de Llívia devia tenir un temple, una basílica, una plaça central vorejada de porxos i una cúria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol