cultura

Cultura

La torre de Sant Sebastià, nou element a consolidar

Al llarg de l'octubre començarà una nova fase de les obres per restaurar els murs de l'església i el poblat, que arriben per primer cop als murs de la torre

La recuperació del conjunt patrimonial de Sidillà ha avançat en els darrers anys per la coincidència del projecte universitari de Gisela Ripoll i la feina empresa per l'Ajuntament de Foixà, amb suport econòmic i tècnic del Servei de Monuments de la Diputació i el programa Romànic Obert de La Caixa. Després de les intervencions fetes ja a l'església preromànica –la més vistosa de totes, amb la coberta acabada d'instal·lar l'any passat per protegir-la de l'acció de la pluja–, aquesta tardor s'hi continuarà treballant amb una inversió global de 76.000 euros.

La novetat és que la intervenció, d'acord amb el projecte de l'arquitecte Lluís Bayona, arribarà per primera vegada a la coneguda com a torre de Sant Sebastià, si bé la resta d'una paret interior fa que alguns, com ara Gisela Ripoll, dubtin que es tractés originàriament d'una torre. S' hi ha de retirar tota la vegetació que envolta les restes i està previst començar a retirar la capa d'arena del subsòl, per explorar el que el terreny encara avui amaga. Només la paret nord resisteix dempeus i és encara visible.

A l'església i el poblat

Al temple estan previstes obres de consolidació del porxo d'entrada, la porta d'accés i l'estança coneguda com a casa de l'ermità –que es va desenrunar l'any passat–. Retiraran restes de vegetació i hi reforçaran els coronaments de les parets, a més d'intentar evitar que creixi vegetació al terra. Pel que fa al poblat, també rejuntaran les parets en estat més precari.

En la inversió també es tenen en compte les feines de senyalització dels elements del conjunt, amb rètols i plafons informatius per divulgar-ne la història al públic.

Fonts de l'Ajuntament de Foixà destaquen que el gran repte de futur, però, és trobar la manera d'assumir els costos de conservació del conjunt històric a llarg termini: “Com a municipi petit, la capacitat econòmica del consistori és limitada”, argumenten, després de l'esforç fet en els darrers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen