cultura

cinema

estrena

Estrenen el vídeo pòstum del ‘Tarzan d'Argelaguer'

‘L'últim barret d'en Garrell', d'Ivó Vinuesa, retrata el procés de creació de Josep Pujiula fins un dia abans de la seva mort sobtada

Es projectarà dissabte i fins al 29 d'octubre a Les Bernardes

Una aturada cardíaca va posar fi el 2 de juny passat a la vida de Josep Pujiula, el constructor de les cabanes d'Argelaguer. Pujiula, que tenia 78 anys, va dedicar-ne més de quaranta a crear el parc de Can Sis Rals, també conegut com el parc d'en Garrell (li deien en Garrell en honor de la casa del Barri del Pont on va néixer). Tres pel·lícules dirigides per Aleix Oliveras, però sobretot el llorejat film de Jordi Morató Sobre la marxa. El inventor de la selva i el documental Garrell. El Tarzan d'Argelaguer van convertir, sense el protagonista pretendre-ho, Josep Pujiula en un dels grans artistes espontanis del segle XX.

Ara Les Bernardes de Salt contribueix a crear aquesta aura artística al voltant d'aquest personatge tan particular presentant el que esdevé el seu vídeo pòstum. Es titula L'últim barret d'en Garrell i és obra d'Ivó Vinuesa (Barcelona, 1975), realitzador i videoartista que viu i treballa a Pontós, i que va enregistrar imatges fins un dia abans de la mort sobtada de l'autor. Es tracta d'un encàrrec de la mateixa Casa de Cultura que volia dedicar un petit vídeo a Pujiula per fer-ne una exposició amb l'objectiu que es veiés el procés d'elaboració del poblat de fusta d'acàcia que durant tants anys va crear i destruir fins a tres vegades.

El resultat és un documental de 22 minuts de durada, un vídeo pòstum, que s'estrenarà demà passat a la sala d'actes del centre (a les 11.30 h), en un acte al qual assistirà la família de l'autor, i que es podrà veure fins al dia 29 d'octubre.

Art al bosc

L'últim barret d'en Garrell és un retrat de la seva obra i fa referència al seu últim barret, el que posava dalt de les seves creacions i que va dir que no es posaria mai més.

El director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, agraeix el suport de la família de Pujiula per poder presentar el documental pòstum. “La impressió és que era un home constant, tossut i ferm, i que tenia clar que el que estava fent al bosc era art. I gràcies a aquesta voluntat ara se'l recorda per la seva obra tan singular, per la trama d'escultures, cabanes, torres i laberints.”

Fàbregas avança que el vídeo no és un repàs a la trajectòria d'en Garrell, perquè aquesta no era la intenció, sinó “un document en què se'l veiés treballant, i per això el documental és sobre la seva creació i fent la seva feina dalt de les cabanes”, explica.

Josep Pujiula i Vila va ser conegut com en Garrell, l'home de les cabanes o el Tarzan d'Argelaguer. Era torner d'ofici i va dedicar 45 anys de la seva vida a construir i reconstruir el parc amb construccions de fusta de Can Sis Rals o les Cabanes d'Argelaguer, considerat un exemple de l'art brut a Catalunya.

LA DATA

2-6-2016
Josep Pujiula va morir sobtadament arran d'una aturada cardíaca. El dia abans encara treballava en la seva obra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS