cultura

l'art de la franja

Colalucci es ratifica

El restaurador de la Capella Sixtina insisteix en un escrit que les operacions per traslladar les pintures de Sixena estarien “amenaçades per continus perills”

Vila: “Quedo advertit de responsabilitats penals per complir les lleis del meu país”

El restaurador de la Capella Sixtina, Gianluigi Colalucci, un dels màxims experts internacionals en pintura mural, es referma en l'opinió que les pintures murals de Sixena, conservades al MNAC i reclamades per Aragó, són “inamovibles”. Colalucci va declarar el setembre passat a aquest diari que des del punt de vista tècnic moure les pintures de Sixena comportaria greus danys ja que per culpa de la seva història i de les vicissituds que han passat “avui en dia ja no és possible moure-les sense greus conseqüències per a la seva conservació”.

Ara, en un escrit enviat a El Punt Avui, l'expert romà ha hagut de corroborar la seva opinió expressada fa unes setmanes sobre les pintures de Sixena, arran d'un article que va publicar diumenge el Diario del Alto Aragón, en què s'incloïen declaracions de Colalucci en boca de l'advocat de l'Ajuntament de Sixena, Jorge Español. Algunes de les cites de Colalucci que apareixen en l'article l'han molestat notablement. Segons el restaurador, el diari aragonès “ha tergiversat maliciosament el meu punt de vista amb frases molt greus i perjudicials per a la meva dignitat”. En l'article es parla, per exemple, que Colalucci havia constatat, en un projecte per a la conservació de les pintures murals encarregat pel MNAC el 1992, que les obres s'havien degradat “un 33 per cent a causa de la mala conservació que han tingut a Barcelona”. Es tracta de l'última frase de l'article i l'italià assegura en el seu escrit: “In cauda venenum, deien els romans: el verí és a la cua, com es veu en aquesta última frase que mai he pronunciat ni escrit perquè mai l'he pensada. Aquesta frase és palesament hostil cap a mi perquè ha estat inventada i afegida per desacreditar-me davant de tots aquells que m'estimen a Espanya.”

Com ja feia en l'entrevista a El Punt Avui publicada el 26 de setembre, Colalucci insisteix que el trasllat seria “moralment just i respectuós”, seguint les recomanacions de la Unesco. En canvi, després d'estudiar els frescos, Colalucci insisteix que tècnicament són “inamovibles”. En el cas que la sentència fos definitiva, Colalucci hi afegeix que “les delicadíssimes i crítiques operacions de muntatge i desmuntatge estarien amenaçades per mil insídies i continus perills”.

D'altra banda, el conseller de Cultura, Santi Vila, va rebre ahir la notificació oficial del jutjat número 1 d'Osca, en què se l'adverteix de possibles “responsabilitats penals” i una multa si no lliura a Aragó els 44 objectes de Sixena que són al Museu de Lleida. Vila va expressar en el seu compte de Twitter: “Quedo advertit de responsabilitats penals per complir les lleis del meu país.” Una piulada que, per cert, l'advocat Jorge Español ha demanat que sigui traslladada al fiscal perquè estudiï si se li poden demanar responsabilitats. El lletrat considera “irrespectuosa” la piulada de Vila.

La portaveu del govern català, Neus Munté, va donar suport al conseller: “Les obres no es mouen de Catalunya.” Per la seva banda, la consellera de Cultura d'Aragó, Mayte Pérez, ha reclamat a l'executiu català “que es deixi de focs d'artifici” i “compleixi d'una vegada totes les sentències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona