cultura

música

primavera sound

Primavera matinera

Arcade Fire, Bon Iver, Van Morrison i Frank Ocean encapçalen el cartell del Primavera Sound, anunciat de sorpresa dos mesos abans del que és habitual

Mishima estrenaran disc en el festival, en què també actuaran El Petit de Cal Eril, John Talabot i Anímic

Un compte enrere, des de feia dotze hores, al web del festival deixava entendre que el Primavera Sound anunciaria ahir alguna cosa. Ben pocs s'esperaven, però, que l'anunci fos el cartell complet de la 17a edició, que se celebrarà entre el 31 de maig i el 4 de juny del 2017 al parc del Fòrum de Barcelona, així com en altres espais de la ciutat. Habituat, els últims anys, a fer públics els menús de maneres ben heterodoxes (des d'una pel·lícula fins a un videojoc), el Primavera Sound va revelar un dels secrets més esperats per milers de fans de Catalunya i de 142 països més (que és d'on provenien els 200.000 espectadors de l'última edició) sense avisar ningú i dos mesos abans del que és habitual.

El cartell, integrat per gairebé dos-cents artistes, és tan imponent com de costum, tot i que no té grandíssimes sorpreses ni cops d'efecte com el de Los Chichos l'any passat. Amb un cos de lletra més gran que la resta, cinc noms: els quebequesos Arcade Fire (que estrenaran disc després d'haver actuat per última vegada a l'esplanada del Fòrum el 2014); Bon Iver (que torna al Primavera Sound amb el seu tercer disc i després d'actuar-hi, aleshores com a jove promesa, l'any 2008); Frank Ocean (una de les figures més fascinants del rhythm & blues modern); The XX (grup indie londinenc amb un esperat nou treball, el primer que publiquen des del 2012, previst per al mes vinent); Aphex Twin (reverenciat productor de música electrònica); Grace Jones (artista icònica i camaleònica, de nou a Barcelona després d'haver passat el 2009 pel Sónar); Slayer (veterana banda de thrash metal, que culmina la desconcertant aposta del festival per aquest estil en recents entregues); Solange (la germana de Beyoncé, que ja va actuar al Fòrum el 2013 i que acaba de treure un molt aplaudit nou disc) i l'irlandès Van Morrison (que deixa, almenys momentàniament, el Liceu com el seu espai habitual de la ciutat per presentar davant les masses del Fòrum el remarcable Keep on singing).

En el Primavera Sound, però, cal estar sempre atent a la lletra petita i, en la del 2017, s'hi troben unes quantes joies. Des del brasiler Seu Jorge comandant un espectacle d'homenatge a David Bowie fins als britànics The Zombies fent el que, aquest 2016, va fer Brian Wilson amb Pet sounds: recuperar íntegrament una hora cabdal del pop, en aquest cas Odessey & oracle, que també fa 50 anys. El festival, d'altra banda, convidarà els Magnetic Fields de Stephen Merritt a fer una doble actuació, recuperarà històriques bandes punk (Descendents i The Damned), donarà aixopluc a un dels nous ídols del neo-soul (el californià Miguel); acollirà electrònica de primer ordre (Flying Lotus), hip-hop (Run The Jewels) i grans bandes que, tanmateix, ja ningú es sorprèn de veure en la voràgine d'artistes del Primavera Sound, com és el cas de Teenage Fanclub, Afghan Whigs, Saint Etienne, Broken Social Scene i Swans, que en una o altra edició ja han passat pel festival. Tot i que Àfrica perd pes amb relació a les edicions de l'últim lustre, el cartell té entre les seves perles el veterà músic nigerià King Sunny Adé. I, si parlem de veterans, imperdonable no fer esment de la brasilera Elza Soares, que dies abans de complir 80 anys defensarà al Fòrum la seva condició de pionera de la samba.

Mishima, amb nou disc

De la presència d'artistes catalans en sobresurt l'estrena d'un nou disc de Mishima, tot i que en el cartell del Primavera Sound també hi ha noms com John Talabot, Anímic, El Petit de Cal Eril, Les Cruet, Marta Delmont, Les Sueques i el tàndem format recentment entre la cantaora barcelonina Rosalía i Raül Fernández Refree.

L'abonament del Pirmavera Sound té un preu de 175 euros fins al 7 de gener i es pot pagar a terminis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona