cultura

Música

Nitvana recrea l'històric ‘unplugged' de Nirvana

El quintet gironí interpretarà avui a La Mirona el repertori íntegre que va tocar el grup de Kurt Cobain el 18 de novembre del 1993

“El llegat de Nirvana ha traspassat fronteres generacionals”

El 18 de novembre del 1993, poques setmanes després de la publicació del seu tercer –i últim, però llavors encara no ho sabien– disc d'estudi, In utero, Nirvana va protagonitzar un memorable concert acústic en un estudi de Nova York, davant d'un grapat de seguidors privilegiats, per a la sèrie Unplugged de la cadena MTV, per la qual havien passat fins llavors clàssics com ara Paul McCartney i Eric Clapton. Tota la crispació grunge i l'electricitat de Nevermind i la resta de la seva curta discografia es va convertir, per una nit, en música despullada i emocionant, amb espai també per a versions de Bowie, Meat Puppets, The Vaselines i Leadbelly.

Més de vint anys després, un grup de músics gironins –concretament, de Fornells, Serinyà i Llambilles, on assagen– han creat Nitvana per retre homenatge a Nirvana i, concretament, a la seva versió acústica, que ha quedat per a la posteritat en el disc MTV Unplugged in New York. Avui Nitvana actuarà a la sala La Mirona de Salt (23 h, 6 i 8 euros), on reproduirà exactament el repertori d'aquella nit de novembre del 1993, començant per About a girl i Come as you are.

Com Nirvana va ser-ho aquella nit, Nitvana és un quintet format per Jordi Clà (veu i guitarra), David Abad (guitarra), Xicu Rovira (baix), Domènech Surroca (violoncel) i Jordi Herranz (bateria). El grup ja va actuar a La Mirona el 2014 per commemorar el vintè aniversari de la mort de Kurt Cobain. Nitvana també ha tocat al festival olotí Elmini i a locals gironins com ara Els Jardins de la Mercè i El Cercle, de vegades com a trio, sense bateria ni violoncel. “Si toquem en sales grans, com La Mirona, sempre acabem el concert amb quatre o cinc temes en format elèctric”, diu Jordi Clà, que ha pogut comprovar que “el llegat de Nirvana ha traspassat fronteres generacionals”, ja que sovint s'han trobat als seus concerts seguidors del grup nord-americà que ni tan sols havien nascut quan Cobain va decidir que ja estava fart de tot. “Amb Unplugged in New York, Nirvana va aconseguir arribar a un públic més ampli, perquè tenia una sonoritat més accessible”, hi afegeix Jordi Clà, que va iniciar aquest projecte amb David Abad: tots dos han seguit Nirvana, “entre altres grups”, des de l'adolescència.

Els músics de Nitvana són també la base instrumental de la Jam Xefla que té lloc cada dijous al Yeah! Indie Club de Girona, després del seu pas pel desaparegut El Cercle.

LA DATA

18-11-1993
El concert es va gravar aquest dia als estudis Sony Music, i MTV el va emetre el 16 de desembre del 1993.

LA FRASE

Als nostres concerts sovint hem trobat gent que no havia nascut quan Kurt Cobain va morir
Jordi Clà
cantant i guitarra de nitvana

LA XIFRA

5
discos de platí va assolir ‘Unplugged in New York' per les seves vendes als Estats Units del 1994 al 1997.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS