cultura

Literatura

Pere Maruny debuta amb ‘No anem sobrats de bona gent'

L'escriptor empordanès fa una primera incursió en la literatura “molt seriosa, respectuosa i compromesa”, amb una novel·la que demostra que hi ha “una altra Catalunya”

L'escriptor i periodista empordanès Pere Maruny i Comas ha debutat en la novel·la amb No anem sobrats de bona gent ( Brau Edicions ): la història de la Mireia Estruch, una dona amb un passat en els ambients radicals de Barcelona, que ara porta una vida més o menys convencional a l'Empordà amb el seu company, Robert Dalmàs, i dos fills, fins que ella veu amenaçada la seva família per “una estratègia ideada i executada des de les clavegueres de l'Estat”.

“Vaig començar a escriure aquest llibre per una necessitat, perquè pensava que tenia alguna cosa a dir, i va coincidir amb un replantejament vital per qüestions personals, que a la novel·la es reflecteixen d'alguna manera”, explica Maruny, que va néixer el 1974 a Manresa però es va traslladar als 9 anys amb els seus pares a la Bisbal d'Empordà, d'on és originària la seva família. Actualment viu a Palafrugell, després d'haver “voltat bastant” per la seva activitat com a periodista i fotògraf. “Més que escriptor, ara em considero sobretot lector, molt lector, i miro la literatura amb molt de respecte. Per això he intentat que la meva primera incursió en la novel·la fos molt seriosa, respectuosa i compromesa, tant amb la literatura, la meva gran passió de sempre, com amb moltes altres coses, perquè jo també vinc del món de l'activisme i d'una família molt implicada en la lluita antifranquista.” La novel·la està ambientada en la Catalunya actual, però hi ha moltes connexions entre el present i el passat: “Parlo dels problemes que tenim ara i com hem arribat fins aquí, de manera que em remunto fins al 1869, quan va tenir lloc el foc de la Bisbal. En definitiva, aquesta és una història sobre el poder i la gent que s'hi enfronta, avui i sempre. Quan jo era jove també vaig viure en una casa ocupada a Barcelona i sé que aquesta gent, etiquetada sovint d'antisistema i violenta, es considera hereva d'una llarga tradició de lluita. Hi ha molta realitat i molta cosa viscuda en aquest llibre.”

Maruny fins i tot es va inspirar en l'arbre genealògic de la seva família per crear el de la família Dalmàs que tanca el llibre i arriba fins a principis del segle XIX. La família més propera també li va inspirar una “lectura crítica sobre les desigualtats de gènere”, fins i tot en ambients considerats molt progressistes: “La meva mare estava al comitè central del PSUC, però sempre va haver de patir que les dones fossin relegades a un segon terme.”

“Aquesta és una novel·la una mica diferent dins de la literatura catalana actual”, diu Maruny, i no només perquè les tres parts del llibre hagin estat batejades amb títols de discos de La Polla Records –No somos nada, Revolución i Donde se habla–, sinó també i sobretot perquè “està escrita des dels marges, lluny de la centralitat de Barcelona, i mostra que hi ha una altra Catalunya, una altra manera de ser, que generalment no surt reflectida a la literatura escrita en català”. Per a Pere Maruny la seva novel·la és un símptoma més de la “normalització” de la cultura catalana després de “quaranta anys del genocidi cultural programat pel franquisme que més tard ha obligat a estimular la cultura de dalt a baix, amb subvencions, i això ha afavorit un determinat tipus de literatura”.

Pere Maruny, que va ser el primera bateria de Komando Moriles –“A la novel·la hi ha també un cert esperit de La Tabacalera”–, ja ha presentat el llibre a Girona i a la Bisbal, on més de 200 persones van omplir l'amfiteatre del Mundial, per assistir a una “conversa galàctica” entre l'autor i el músic bisbalenc Jaume Pla, Mazoni. El 20 de gener tindrà lloc una presentació a la biblioteca de Palafrugell, amb l'artista Pere Amilibia, i n'hi ha previstes altres a Low Cost de Figueres i El Cucut de Torroella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS