cultura

Societat

Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç

El temps s'atura a Salàs

Les botigues museu de Salàs de Pallars es consoliden com un dels destins culturals més sol·licitats

Els espais rememoren l'antic comerç i la publicitat de principi del segle XX

Si en moltes ocasions passejar-se pels carrers d'un poble de no més de 400 habitants ens evoca de manera natural al passat, en el cas de Salàs de Pallars aquesta sensació es multiplica amb el Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç (CIAC) i les botigues museu, un conjunt d'espais dedicats a rememorar l'antic comerç i la publicitat comercial a partir de l'ambientació d'espais i la realització d'exposicions monogràfiques. Enguany s'han consolidat com un referent cultural a la demarcació de Lleida, tal com demostren les 10.422 persones que, durant el 2016, van visitar les seves instal·lacions. Aquesta xifra situa el complex del CIAC en el segon lloc de les infraestructures museístiques culturals de la demarcació, segons el llistat de visitants dels museus registrats pel Departament de Cultura, només per darrere del conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí. Durant el 2016, a més, s'ha incrementat el volum d'escoles i centres educatius que han visitat les instal·lacions, entre què destaquen els centres de primària de la comarca del Pallars Jussà, els de secundària del Pallars Sobirà i un excepcional nombre de centres educatius de la demarcació de Barcelona, de què molts canalitzats a partir de l'Entorn d'Aprenentatge de Tremp. A més, també acostumen a visitar les instal·lacions de Salàs mitjans de comunicació, tant escrits com audiovisuals, bloguers, operadors turístics, tècnics en turisme i tècnics del projecte Geoparc de diverses nacionalitats.

Sisco Farràs, l'inspirador

Res no seria el mateix sense la figura de l'imprescindible Sisco Farràs, historiador i mestre jubilat que, amb els anys i de manera altruista, ha gestionat els espais museïtzats com a hobby i com a eina didàctica per utilitzar amb els seus alumnes. Posteriorment, aquest particular veí de Salàs de Pallars va anar adquirint diferents locals i els va omplir fins aconseguir una sèrie de botigues úniques en la geografia catalana i peninsular. Amb els anys, la col·lecció ha anat creixent, i actualment ja inclou una botiga d'ultramarins i productes colonials, una barberia, un bar, una farmàcia, un estanc, una merceria, una impremta i un quiosc de premsa, tots d'època. El CIAC, per la seva part, va obrir les portes l'any 2007 com a eina complementària a les botigues, convertint la població no només en una sala d'exposicions sinó també en un espai educatiu únic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia