Còmic

memòria històrica

novetat editorial

‘Cisco’, la memòria dibuixada sobre la guerra

Josep Salvia publica una novel·la il·lustrada amb les vivències de la Guerra Civil d’un veí de Torregrossa de 103 anys

Ambientada a Ponent i Terol

Cisco és la primera obra publicada per l’il·lustrador mollerussenc Josep Salvia, i està editada per Evolution Cómics (Panini). L’autor considera que hi ha pogut conjugar les seves dues passions: el dibuix i la Guerra Civil. El còmic va sortir publicat el mes de març passat i ja es va presentar, amb molt bona acollida, al Saló del Còmic de Barcelona. L’edició és de 1.500 exemplars.

El projecte de Cisco va néixer després de conèixer el protagonista, Francesc Reig, que casualment era el millor amic de l’avi de la seva dona. Quan va saber que era viu, Salvia es va dir a si mateix que no podia deixar passar l’oportunitat de fer alguna cosa amb tot el que li podia explicar de les seves vivències a la Guerra Civil espanyola. Reig va militar al Bloc Obrer Camperol i després al POUM. L’any 1936, recent arribat de fer la mili a Maó, va esclatar la Guerra Civil i el van enviar a lluitar amb l’exèrcit republicà a Belchite i Terol. Més que un relat biogràfic o històric, està basat en les “experiències’’ del Sisco. “Hi ha una mescla de ficció’’ per fer-la més rodona i que enganxi tant el lector com a mi mateix’’, diu Salvia.

LA FRASE

Hi ha mescla de ficció, per fer-la més rodona i que enganxi tant el lector com a mi mateix
Josep Salvia
AUTOR DE “Cisco”

“Records vius difícils d’explicar”

La narració està ambientada a les terres de Ponent. Josep Salvia remarca que ho ha fet com una mena d’“homenatge”, perquè considera que poques vegades s’ha explicat la Guerra Civil espanyola des de les comarques lleidatanes. Així, al còmic s’hi poden veure dibuixos a través dels quals es pot identificar fàcilment Torregrossa o Lleida ciutat. També hi surten, però, els llocs on va entrar en combat en Sisco, com ara Belchite i Terol, entre d’altres.

Francesc Reig està orgullós que les seves vivències hagin quedat impreses. Tot i que quan Salvia li va ensenyar les primeres proves li va dir: “Però si això és un TBO.” Un cop acabat, està molt “il·lusionat” amb el fet que la seva història hagi acabat reproduïda en un llibre de dibuixos en blanc i negre fets a mà amb llapis i tinta digital. Li agrada identificar-s’hi: “Són records vius que gairebé són difícils d’explicar”, assegura el protagonista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona