Patrimoni

Municipal

Alerten del risc de ruïna de la masia de Francesc Macià

L’edifici, ara en mans privades, està buit, deteriorat i ja presenta esfondraments a la coberta i esquerdes a la façana

L’Ajuntament d’Alcarràs estudia una permuta per assumir la propietat

La casa pairal de Francesc Macià, on l’expresident de la Generalitat va passar moltes temporades, està caient a trossos. La masia es troba al nucli de Vallmanya, al terme municipal d’Alcarràs, i actualment és propietat d’un empresari agrícola. Es tracta d’un immoble buit i deixat, que ja presenta diversos esfondraments a la coberta. També estan caient edificacions annexes, que eren magatzems i corrals. L’edifici noble, però, amb parets de pedra, sembla que manté ferma l’estructura, però en pocs mesos el deteriorament s’ha fet molt més evident.

Així ho van denunciar ahir membres de la CUP de Ponent, que fa temps també que reclamen que se salvi aquest patrimoni arquitectònic i històric.

El diputat provincial de la CUP, Joel Jové, va explicar que hi ha hagut reunions amb l’Ajuntament d’Alcarràs i amb el president de la Diputació, Joan Reñé, per implicar l’ens supramunicipal en la recuperació de l’edifici. No obstant això, lamentava que fins ara no han obtingut resultats. Ferran Dalmau, també dirigent de la CUP a Ponent, va manifestar que caldria adquirir l’immoble o, almenys, obligar el propietari a fer les obres pertinents per evitar-ne la ruïna. Aquest requeriment es podria instar, segons Dalmau, perquè la masia està catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL).

L’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, va explicar que coneix la inquietud de la CUP, amb la qual diu que ha tractat d’aquesta qüestió diverses vegades, però també va argumentar la dificultat d’adquirir aquest patrimoni. Serra va desvelar que s’han reunit diverses vegades amb el propietari però que, ara per ara, no han arribat a cap acord, i va explicar que actualment treballen amb una nova proposta.

Aquesta consisteix a oferir al propietari una permuta de terrenys perquè obtingui una superfície de terres de poc menys de 3 hectàrees, a canvi de l’edifici de la família Macià i el seu entorn immediat. L’alcalde va afirmar que ja han parlat amb veïns de l’entorn per disposar de les terres per fer la permuta i que en els pròxims dies tractaran de la qüestió amb el propietari. Serra hi va afegir que d’entrada l’objectiu és buscar l’acord i el consens, en lloc de tramitar requeriments i ordres d’execució.

L’alcalde d’Alcarràs va explicar també que Vallmanya i Montagut són dues zones molt estimades, “tant per la seva importància agrícola com per la història que han acollit i que han representat per als veïns”. L’objectiu, per tant, seria donar un ús públic a la masia. Des de la CUP es va llançar la idea d’un establiment rural amb un espai històric o centre d’interpretació sobre Macià, la seva família i la importància de l’entorn.

LA XIFRA

2,7
hectàrees
és la superfície que Alcarràs estudia permutar amb el propietari per poder-se quedar la casa pairal.

Una immensa propietat familiar

La casa pairal era de la família de l’esposa de Francesc Macià, Eugènia Lamarca. Aquesta la va heretar i Macià la va gestionar durant anys. A part de la masia hi havia centenars d’hectàrees destinades a l’activitat agrària. La residència, on la família i l’expresident passaven llargues temporades, és de finals del segle XIX.

Vallmanya és un petit nucli de població amb diverses edificacions, ara tancades i algunes en ple deteriorament, com ara unes velles escoles, una bàscula i altres masies, una de les quals va ser habitada per la neta de Macià fins que es va vendre bona part de la propietat. A la vora hi ha Montagut, un espai agrari on durant dècades, i a causa de latifundistes i l’Església, els parcers no van poder accedir a la terra. De fet, els pagesos van rebutjar la mediació de Macià en un conflicte per comprar finques perquè temien que es posés al costat dels grans propietaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA