cultura

Cultura

Soses i la UdL fan emergir el poblat ibèric del Gebut

Un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Lleida descobreix que el poblat del Gebut també conté restes preibèriques

L’Ajuntament de Soses el vol condicionar per poder fer-hi visites guiades

Envoltat de camps de fruiters, dalt d’un petit turó situat a la zona del Gebut, a mig camí de Soses i Aitona, hi ha les restes d’un antic poblat ibèric que està donant als arqueòlegs més sorpreses de les que havien imaginat. El grup d’investigació prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida va començar el passat 18 de juliol els treballs d’excavació de les restes, per tal d’identificar-ne al màxim possible l’estructura urbana, els habitatges i tots els detalls que expliquin com vivien aquests avantpassats en aquest racó de Ponent.

Els treballs, de moment, han permès descobrir que el poblat iber, datat d’entre l’any 425 aC i finals del segle III aC, en realitat s’havia anat aixecant sobre una poblat anterior, preibèric, del segle VII aC. La prova és la troballa, mentre miraven de localitzar els accessos originals del poblat, d’una muralla d’aquella època, amb les restes d’una torre rectangular, que continuava fins al final del cim. Segons el responsable dels treballs i membre del GIP, Joan B. López, aquesta troballa demostraria que el turó ja era habitat en la primera edat del ferro i que ja s’hi jerarquitzava el territori amb aquests elements constructius. “Des del punt de vista científic és rellevant, i és un fenomen que estem constatant en altres indrets de la ilergència (la zona que abraçava tota la plana occidental de Ponent, incloent-hi el Baix Segre, les Garrigues i la Segarra).

A més d’aquesta troballa, durant aquestes dues setmanes d’excavacions, que s’acabaran demà divendres, també s’ha localitzat a l’extrem de Ponent del poblat una segona torre de vigilància, que tenia funcions defensives, amb uns baluards amb contraforts arrodonits. Però la troballa visualment més espectacular són les restes d’un edifici on els habitants del poblat fabricaven oli o vi (els investigadors parteixen de la hipòtesi que era oli, per la mida de les petites sitges on es decantaven els líquids, i la resposta la tindran les pròximes setmanes amb l’anàlisi químic de les restes). S’hi han trobat també les tapes dels recipients on posaven els líquids.

En total, és un poblat d’aproximadament 1.600 metres quadrats de superfície sobre l’esplanada de dalt del turó, estava emmurallat i a l’interior hi havia carrers que s’encreuaven en una plaça central de forma quadrada. Els investigadors no s’aventuren a donar cap xifra de possibles habitants que tenia el poblat perquè l’aparició de construccions que responen a èpoques tan distants en el temps, d’entre el segle VII aC i el segle III aC, fa difícil establir quines dimensions exactes tenia en les diferents èpoques.

LA FRASE

Les troballes sobrepassen les expectatives inicials, i esperem poder continuar l’any vinent
Joan B. López
responsable de les excavacions del poblat ibèric del gebut

Descobert el 1940, excavat ara

Les excavacions d’aquests dies han servit per començar a marcar un possible itinerari per a les visites, amb un petit camí que passa pel voltant de les restes de les estructures de les cases, edificis i construccions que formaven el poblat. L’alcalde de Soses, Isidre Mesalles, va explicar ahir que la intenció del consistori és poder tenir a finals d’any un primer itinerari fet per tal de poder realitzar visites guiades, que començarien amb la gent del poble perquè puguessin conèixer de prop la història dels seus avantpassats.

El recinte on són les restes està protegit per una tanca metàl·lica que cobreix tot el recinte. Les primeres restes es van localitzar entre l’any 1940 i 1941, però no s’hi va fer cap actuació fins a l’any 1987, quan es va fer una neteja del terreny i l’aixecament topogràfic. El 1993 es va posar la tanca, i ara han començat les excavacions, amb un conveni entre el municipi i el GIP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós