Circ

Cultura

El Festival del Circ promet “l’edició més espectacular”

Ja s’han venut més de 17.000 entrades de les 30.884 disponibles per a les 14 funcions previstes del 22 al 26 de febrer

Els 250 anys del circ se celebraran amb 24 atraccions mai vistes a Europa

“Som un festival jove i ens agrada el risc”, diu Genís Matabosch, director del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or , per explicar que, en un context polític mundial molt complicat, quan molts grans festivals han deixat de programar artistes de Corea del Nord per evitar maldecaps logístics i suspensions d’última hora per problemes de visats o de transport transfronterer, el festival gironí porta, no una, sinó tres atraccions del Circ Nacional de Pyongyang, la capital nord-coreana: un número de balança russa amb barra fixa i bàscula, un altre de funambulisme a gran alçada mai vist fora del seu país i el jove equilibrista Kuk Ryong Han (1993). En total, 17 artistes del país de Kim Jong-un.

Aquesta és només una mostra del nivell assolit pel Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, que després de sis edicions a Figueres arribarà per primera vegada a Girona entre el 22 i el 26 de febrer, amb un total de 88 artistes de 18 països que oferiran 24 atraccions mai vistes a Europa en les 14 funcions programades: 10 d’obertes al públic en general i 4 d’escolars. Ja s’han venut més de 17.000 entrades de les 30.884 disponibles, abans fins i tot de fer-se pública la programació artística, anunciada ahir per Matabosch a l’ajuntament de Girona.

“Vibra amb l’edició més espectacular del festival!”, és la frase promocional d’aquesta setena edició, que servirà també per commemorar el 250è aniversari de la creació del circ modern, per l’anglès Philip Astley, l’any 1768. Com ja es feia a Figueres, el festival repartirà les 24 atraccions entre dos espectacles diferents, el Blau –la funció inaugural, el dijous 22, i tres més el dissabte– i el Vermell –dues funcions el divendres i tres el diumenge– per acabar el dilluns 26 amb la gran final de l’Espectacle Or, en què participaran els millors espectacles del Blau i el Vermell seleccionats pel jurat i es repartiran els premis del festival, els Elefants d’Or dalinians.

En aquesta edició també hi haurà el duo de cintes aèries A&J (Anglaterra i Ucraïna); el número de fuets de Malhaz Annayev (Turkmenistan); els malabars de la Troupe Chugunov (Rússia); els equilibris al trapezi de De Tru (Vietnam); els malabars de Dmitri Dubinin (Rússia); el duo de patins acrobàtics Evolution (Cuba); els exercicis icaris de la Jinan Acrobatic Troupe (Xina), que també oferirà un número de malabars amb barrets; el duo de mà a mà Kalutskih (Rússia); els pallassos Anatolii Okulov (Rússia) i Pietro Vicentini (Argentina); la parella de perxa xinesa Our Story (Rússia i Moldàvia); les teles aèries de Phoenix (Austràlia) i de Veronika Rybchonak i Maksim Vinahradau (Bielorússia); el número de malambo, a partir d’una dansa tradicional argentina, de Revolution Gaucho; els equilibris de la xilena Susana Reyes; les escales aèries de la Troupe Shatirov (Rússia); el trapezi fix d’Audrey & Thomas (França i els Estats Units); les cintes aèries d’Alyona Tsvetkova (Rússia); la contorsió extrema de Zephyr (Finlàndia), i el forçut mongol Tulga, que, com va destacar Matabosch, es pot emmarcar dins del concepte de fenomen, introduït en el circ per Phineas Taylor Barnum (1810-1891), el fundador del Circ Ringling, al qual està dedicat el film El gran showman. Tots aquests números tindran lloc en una gran carpa de 14,5 metres d’alçada amb capacitat per a 2.206 espectadors que tindran visibilitat màxima des de qualsevol localitat.

Matabosch va estar acompanyat ahir per Albert Piñeira (Diputació) i Carles Ribas (Ajuntament de Girona), que respecte al projecte del Museu Europeu del Circ, que ja va plantejar Matabosch a Figueres, va dir que “tot s’ha de fer al seu temps, sense voler córrer massa”. “Un projecte ambiciós com aquest requereix una base sòlida, i tal com estava enfocat fins ara no la tenia, així que hem fet un pas enrere”, va reconèixer Genís Matabosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona