cultura

Audiovisual en perill

Els productors proposen un pla de xoc per salvar el sector i demanen a TV3 una moratòria perquè no suprimeixi de la graella programes de producció aliena

“Davant l’agressió del Ministeri d’Hisenda, la pitjor resposta seria el suïcidi”

Els productors audiovisuals catalans han mostrat la seva alarma davant les conseqüències en el sector que pot tenir el nou criteri en l’aplicació de l’IVA per part del Ministeri d’Hisenda i la reclamació de 167 milions d’euros a TV3. L’emissora pública catalana ha anunciat que, si no hi ha una aportació econòmica extraordinària, haurà de prescindir de tota la producció aliena, i de moment ja s’ha decidit eliminar de la graella el magazín Tarda oberta, de la productora Mediapro.

Ahir, els Productors Audiovisuals Federats (Proa) van presentar –amb el suport de la PAC (Associació de Productors Audiovisuals de Catalunya), els GAC (Guionistes Associats de Catalunya), Dones Visuals (Associació de Dones de l’Audiovisual) i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC)– un manifest en el qual proposen un pla de xoc “per evitar la fi de TV3 i del sector audiovisual català”. Per tal d’afrontar la situació, els productors demanen al nou govern que es constitueixi “una aportació extraordinària de pressupost per fer front al nou criteri de l’IVA i garantir la viabilitat i la supervivència de TV3”; també demanen al govern de l’Estat la modificació urgent de la llei de l’IVA, “de la mateixa manera que ja s’ha fet en el sector del transport i en el sector cultural”; insten que el nou consell de govern de la CCMA –l’actual acaba el seu mandat al març– tingui “poder i autoritat per liderar un canvi de model”, i sol·liciten la “constitució urgent d’una mesa de treball amb presència de figures del sector i representants del govern”.

En el mateix manifest, el sector demana una moratòria a TV3 abans d’acabar executant les mesures que ha anunciat: “Demanem al consell de govern que esperi, com a mínim, fins a la formació d’un nou govern, abans de prendre una decisió que pot tenir conseqüències irreversibles i que afectaran greument tant TV3 com el sector audiovisual català.” En el text s’hi afegeix: “Creiem que davant l’agressió evident que ve del Ministeri d’Hisenda, la pitjor resposta seria el suïcidi.”

El president de Proa, Raimon Masllorens, va admetre que “la situació és molt greu” i que la televisió catalana “no pateix directament l’article 155, però sí un setge molt important, com a part del sector de la cultura”. Tot i que el text no especifica xifres concretes, Masllorens va dir també que, després de vuit anys de retallades, demanaria que es posessin “al nivell del 2010” i va concretar que 40 milions d’euros podria ser una xifra adequada per a l’aportació extraordinària que es necessita.

Per la seva banda, Ramon Termens, de l’Associació de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), va assegurar que l’actual situació afecta projectes que “ja estan en marxa” i va advertir que si no s’apliquen les mesures del pla de xoc “moltes productores patiran, cosa que afectarà un sector en el qual treballen entre 12.000 i 15.000 persones”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona