L'Ajuntament de Vandellòs recupera com a museu la casa pairal de la família Gil Vernet

El projecte comença amb la restauració de la torre

L'empresa constructora Incoex BS està duent a terme des de fa uns dies les obres de restauració de la torre medieval situada al nucli urbà de Vandellòs, coneguda com la Torre, segons va informar ahir l'Ajuntament. Els treballs acabaran abans de l'estiu i costaran 200.000 euros.

La casa pairal més significativa del municipi, Ca la Torre, agafa el nom d'aquest element arquitectònic que té adossat i que té 130,90 metres quadrats construïts i 56,99 metres quadrats útils. Es tracta d'una torre de maçoneria de planta quadrada, sense merlets, possiblement del segle XVI i que constitueix l'únic element historicoartístic del nucli del poble. De fet, està catalogada com a bé cultural d'interès nacional. Té quatres plantes i es comunica amb Ca la Torre per la primera planta, a través d'una passera. Es conserva documentació del paper que va jugar aquesta torre durant les tres guerres carlines del segle XIX, segons ha recollit l'historiador local Joan M. Vernet.

La restauració de la torre és el primer pas de la rehabilitació de Ca la Torre, la important casa pairal a Vandellòs de la família Gil Vernet. Aquest projecte, que costarà 1 milió d'euros, respectarà al màxim l'edifici i l'adaptarà com a centre d'interpretació, tant del poble com de la família Gil Vernet, integrada per doctors de reconegut prestigi internacional. També reservarà uns espais per a les entitats locals i per a dependències municipals. Fa dos anys, l'Ajuntament va enderrocar una ampliació de la casa que es va fer fa pocs anys per recuperar la visió de la torre medieval. La casa actual la va fer construir Jaume Vernet l'any 1877 amb l'estil de la masia típica catalana, tot i que es conserva documentació de la casa des del segle XVI. L'Ajuntament la va comprar l'any 2005 per 811.000 euros amb l'ajut de l'Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV), que va aportar 600.000 euros del total d'aquesta quantitat.

Per tirar endavant les obres de la torre, el consistori disposa d'una subvenció del Ministeri de Cultura de 250.000 euros. Per restaurar la casa i convertir-la en museu buscarà finançament en unes altres administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA