Cultura popular

BLAI MARGINEDAS

COORDINADOR DEL CARNAVAL DE TERRA ENDINS DE TORELLÓ

“Al carnaval de Torelló no tenim espectadors sinó participants”

El Carnaval de Terra Endins de Torelló (8-14 de febrer) és un dels més importants de la Catalunya Central. Enguany celebra el 40è aniversari, amb reina, himne i nou recorregut

El 40è aniversari del Carnaval de Terra Endins tindrà alguna novetat?
Sí, la gran novetat és que la rua torna a passar pel carrer Sant Miquel –l’aposta més forta de l’Associació Organitzadora del Carnaval de Terra Endins (ACTE)– i en comptes de passar pel carrer Sant Bartomeu es girarà pel carrer dels Estudis. Aquest any es presentarà per primer cop l’himne del carnaval i una de les sorpreses serà el renovat vestit de la reina Carnestoltes.
Hi haurà reina, aquest any? Qui serà?
Sí, per tercera vegada a la història. Serà la Concepció Farré, de can Francolí. Dins l’organització del carnaval és cert que hi ha hagut un paper molt protagonista dels homes, i això és una cosa que haurem de posar sobre la taula.
Com s’aconsegueix que després de 40 anys la gent encara vulgui venir al carnaval?
El més rellevant del Carnaval de Terra Endins és la participació. En els tres actes centrals, la participació n’és l’eix. Així com als carnavals de Platja d’Aro, Sitges o Olot hi ha espectadors mirant-lo, a Torelló no tenim espectadors sinó participants. Si no vens disfressat a Torelló, et sentiràs incòmode. L’important és participar –estiguis o no en una comparsa–, en una rua que atrau unes 22.000 persones.
Aquest ha de ser el sostre?
Tenim capacitat per créixer una mica més, els termes de seguretat amb què ens movem per la rua voregen els 30.000 participants. Altres actes com ara el Pullassu sí que si creixessin gaire més seria contraproduent, perquè la plaça on es desenvolupa i que aplega unes 1.500 persones ja comença a quedar petita.
El Pullassu és la festa més orientada als torellonencs?
Sí, és una festa molt local, que els torellonencs se senten molt seva, tot i que s’està expandint i està bé. Pel contingut ludico-sexual del ritual té un punt histriònic –el fet de tallar el penis a un gegant i després menjar-se’l–, que encurioseix.
Han tingut moltes crítiques?
Als inicis es veia com una cosa molt transgressora i hi va haver un cert escàndol –de fet, molta gent li diu el Pallassu i no el Pullassu–, però crítiques directament, no. Segurament hi haurà coses que s’hauran de canviar perquè sigui una festa més inclusiva per als dos gèneres o no tingui un relat tan sexista en alguns moments.
La festa de les Senyoretes (homes disfressats de dona) tampoc va incorporar els Homenots (dones vestides d’home) fins a l’any 2009...
Sí, va trigar molt. Dins l’organització hi va haver un debat intens, al final es va apostar perquè hi hagués Homenots i ho trobo perfecte. Les noies ara poder participar molt més activament a la festa.
Parlem de les carrosses. Quantes n’hi haurà aquest any?
En tenim una menys i seran 19. A les carrosses, esperem arribar als 3.000 participants de l’any passat.
El tema del local on es construeixen, a la nau de Can Cata, està solucionat, a hores d’ara?
De moment està solucionat, tot i que no ho està del tot. L’Ajuntament assumeix un lloguer anual de la nau però som conscients que, si s’arribés a vendre, les carrosses haurien d’anar a fora. Aquest any hi ha hagut força feina d’adequació de l’espai i entenc que per part de l’Ajuntament la voluntat és que s’hi puguin quedar tant temps com puguin.
Les colles Grillats, Embaukats, Un diumenge qualsevol i Enlletats sempre es disputen les posicions del podi. Hi ha rivalitat entre elles?
N’hi havia hagut sobretot els anys que cada colla tenia la seva nau i el secretisme era molt més alt. Pel fet d’estar tots en una mateixa nau, treballar junts i compartir un mateix espai la rivalitat és molt menor. Si hi ha emprenyades són amb el jurat o amb l’organització. Durant la rua fins i tot s’ajuden, si una té un problema.
Les carrosses de Torelló es poden veure en altres carnavals?
Abans sí, però ara hi ha un problema i és el de les góndoles per transportar-les. Són vehicles que no han passat la ITV i no poden anar fora d’un circuit tancat. El màxim que pot portar la góndola són 8 m de llargada. Les colles de Torelló que podrien assumir un transport totes se’n van als 12 m com a mínim.
La imatge del carnaval s’ha vist perjudicada per l’excés de consum d’alcohol i les actituds incíviques que se’n deriven?
Sí, hem de ser sincers, tot i que també és cert que és una festa d’oci nocturn i, com a tal, està molt marcada pel consum d’alcohol. Des de fa uns 10 anys es va iniciar una campanya i l’any passat no hi va haver cap coma etílic. En el tema de les pixarades s’hi ha d’anar treballant i el que en cap cas és tolerable és pixar al portal d’una casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona