Teatre

Cultura

El procés, al divan teatral

El Lliure farà lectures dramatitzades sobre la situació política catalana

“Fa anys, i sobretot els darrers mesos, estem vivim una situació política que porta a esdeveniments extrems. Les sensacions que tenim al matí no són les mateixes que tenim a la tarda. De totes, jo diria que la més gran és la impotència, que no sempre és dolenta: de vegades, és bona, perquè pot generar la necessitat de dir coses. I si es poden dir en una plaça, per què no es poden dir en un teatre?” Aquestes van ser les reflexions prèvies que es va fer el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, per tirar endavant un cicle de lectures dramatitzades sobre el procés independentista català, que tindran lloc els dies 12 i 19 de febrer a l’espai de Gràcia en dues sessions (a les 19 h i a les 21 h).

Pasqual no va voler dur a terme l’aventura en solitari i va confiar a Joan Yago la selecció d’onze dramaturgs a qui es va fer el següent encàrrec: escriure alguna cosa sobre el procés amb total llibertat. Bé, una condició sí que se’ls posava. En la més pura tradició del teatre d’emergència anglès, que agafa l’actualitat com a matèria primera, s’havien de cenyir a unes càpsules de, com a màxim, deu minuts de durada.

Gota de poesia amarga

El primer pas era veure qui volia i qui podia participar-hi, tractant-se d’un tema que algú pot pensar que el compromet o que, senzillament, ja està sobreexplotat en els mitjans de comunicació i que no té raó de ser en un espai artístic. Victoria Szpunberg, Esteve Soler, Marta Galán, Guillem Clua, Llàtzer Garcia, Marc Artigau, Cristina Clemente, Clàudia Cedó, Helena Tornero, Sergi Belbel i Lali Alvárez han dit “sí, vull”. “Ha estat sorprenentment fàcil”, assegura Pasqual. Una altra cosa és que, d’entrada, gairebé tots els dramaturgs van exclamar el mateix: com es pot escriure sobre un assumpte que està permanentment mutant? A parer de Pasqual, el teatre pot fer aflorar les “universalitats de petitíssims conflictes” latents en aquesta història que s’està construint vertiginosament.

A Victoria Szpunberg no li venia gens de gust, però s’hi va avenir “per amistat”. El seu és un cas particular, ja que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la seva dona, Txell Bonet, són els padrins de la seva filla. Cuixart li va escriure una carta des de la presó i ja no s’hi va poder resistir. “Crear un text amb la carta em va semblar pornogràfic”, diu, però, en canvi, sí que va tenir clar que volia que Txell Bonet fos la veu de l’escenari.

Cristina Clemente s’hi va animar de seguida, però li ha costat trobar el to. “No volia ser pamfletària, però és difícil empatitzar amb l’altre i, sobretot, justificar l’injustificable.” Marc Artigau ha tirat de l’humor perquè el més fàcil, diu, és “escriure amb ràbia”. I Lali Álvarez no ho podia concebre d’una altra manera que no fos des del punt de vista que ella creu que el procés ignora: el de la precarietat i les desigualtats socials. “Hi ha hagut una il·lusió de poder popular al servei d’una agenda política”, opina.

Mirades diverses a un tema complex. I des d’una dialèctica poètica que no carregarà el sofert ciutadà. En els textos predomina una “gota de poesia amarga”, avança Pasqual. Sergi Belbel només ha necessitat un segon per invocar l’instant que un policia aixeca la porra per amenaçar una dona que l’1-O volia expressar-se amb un vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona