Música

ROBERT POCH

MÚSIC I CANTAUTOR DE VILASSAR DE DALT

“No es pot obviar i una cançó parla d’aquell dia tan horrorós de l’1-O”

Va decidir als 40 anys fer el salt als escenaris en solitari i presentar el seu primer disc, ‘Tot anirà bé’. Un any després presenta temes nous envoltat d’amics i ‘jugant a casa’ actuant a La Massa

Temes nous i acompanyat de bons amics.
Estrenaré set cançons noves que espero que formin part d’un segon disc. He volgut convidar cantants i músics amics meus, que m’acompanyaran a l’escenari. Tenen molt de talent i tindran l’oportunitat de tocar a La Massa.
Amistats del País Basc i d’Arenys de Mar.
Sí, vindrà Mikel Caballero, que és el baixista del grup Gatibu, que ara mateix és com el Txarango d’Euskadi. Ens vam conèixer a l’estudi de gravació i ens vam fer bons amics i jo he pujat allà a tocar i ara baixarà. L’arenyenca Raquel Xiberta ho té tot: tècnica, afinació i carisma. Posarà veu a un tema meu i farem una versió. Només per veure-la a ella ja val la pena venir.
Què proposes descobrir amb aquests temes nous?
Potser ara amb la distància veig que hi ha temes més reivindicatius. Algun dels temes està agafant un canvi de rumb més cap a la cançó protesta.
Potser la situació política actual l’hi porta?
Sí, és per això mateix. No es pot obviar i una cançó, Mans enlaire, parla d’aquell dia tan horrorós de l’1-O. Mira de fer una fotografia del que es va viure, també la il·lusió i la protesta. La majoria dels temes nous parlen de la maduresa, del que em va passant i el que plantejo.
El primer disc ja recull vivències personals.
Sí, els primers 40 anys de vida et passen coses molt traumàtiques. Ara no ho són tant, són vivències més banals. Excepte Mans enlaire, la resta són pensaments i reflexions.
Van ser els 40 anys que el van portar a sortir en solitari a l’escenari. Per què va fer el salt?
No m’hi havia atrevit fins aleshores. Amb els anys guanyes confiança i ja no et fa tanta vergonya mostrar les lletres on tens la impressió que et despulles massa. Als 40, però, ja no m’importa el que puguin pensar els altres. Crec que és una qüestió de maduresa vital.
Es defineix com a ‘cantarrista’?
No soc ni cantant ni guitarrista i em sembla una definició perfecta. Ser guitarrista són molts anys d’estudi i és molt complex. Per respecte als que ho són, no m’atreveixo a dir-me guitarrista, i cantant tampoc.
Quan va començar la relació amb la música?
La primera guitarra que em van posar a les mans era quan tenia nou anys, en uns campaments d’estiu. Em considero autodidacte, els estudis no els vaig acabar mai.
La música, però, no l’ha deixat mai, al costat d’altres grups.
Des dels 17 anys he estat acompanyant com a guitarrista altres bandes, mai com a cantant. Ha estat un aprenentatge molt interessant perquè beus de moltes fonts. Al final tot conflueix i et defineix com compons.
Una de les primeres cançons va ser ‘Lliure i tropical’, que va esclatar a les xarxes?
No, no va ser la primera. Em va agafar vertigen amb aquest tema, perquè va tenir molta repercussió. Va ser un tema que la gent es va fer seu, sonava a la ràdio, però no es va traduir en feina. Però em va agradar fer-la i dedicar una cançó al Maresme.
I va posar ritme a una cursa...
Sí, jo la vaig estrenar en directe en un concert i una persona del públic me la va demanar per sonar a la cursa Marina Trail que es fa a Premià de Mar. Com que no estava gravada enlloc i era per una bona causa, es va gravar a l’estudi amb qui treballo.
La gravació de discos cada cop es complica més?
Sí. Jo ara mateix no sé si acabaré fent aquest segon disc perquè és molt costós i se’n van molts diners. Potser faré una mena de descàrrega. Ara tenim més mitjans i maneres de difondre i vendre la música.
Va tenir una bona acollida el primer treball?
Sí, va tenir una resposta bestial i encara hi ha racons de Catalunya on arriba. No hi ha actuació on no surti algú plorant, perquè el públic es fa les cançons seves i queda tocat. Parlo del naixement d’un fill, de la mort d’algú..., i això arriba.
Peró el títol, ‘Tot anirà bé’, és molt optimista.
Sí, però també inclou cançons tristes. És veritat que el missatge final és positiu, perquè, si no, què ens queda?
Com veu el panorama actual amb tants grups emergents?
Sí que és cert que hi ha molta oferta, i està molt bé, perquè és un termòmetre musical: vol dir que la gent té inquietuds i els projectes tiren endavant. Jo tinc clar quina és la meva proposta i soc molt conscient que no és per al gran públic. És clar que sortir a la ràdio val més que cent mil reproduccions a YouTube, però projectes com els meus hi tenen poca presència. Jo tinc clar que soc feliç fent el que faig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA