Teatre

Crítica

teatre

Un existencialisme que flota ingràvid

convertir els personatges en veus per parlar sobre la raó de l’existència, per filosofar, porta habitualment a un teatre espès, de discurs. La soledat, la mort, la buidor... són referents constants i d’una profunditat immensa.

Pablo Messiez sap girar la tesi com una truita. En el seu debut a Barcelona (només se l’ha vist puntualment, a través de produccions que han passat per festivals com ara el Temporada Alta, tot i ser una veu molt celebrada en la cartellera de Madrid, per exemple), amb un treball que remet a aquests abismes, però des d’un realisme màgic, trenca amb aquesta aridesa. Es manté l’estranyesa, però trama un muntatge doblat, que manté en contínua alerta als actors i al públic. Preciosa simfonia amb tocs vius i segones veus de presències que desplega el treball cap a racons insondables.

Aquesta partitura teatral l’han bastida conjuntament el dramaturg i director amb els membres de la Kompanyia del Lliure. El repte de Messiez era portar els actors a extrems mai transitats per ells. A uns no-personatges que extreguessin dels joves actors una forma que no haguessin descobert dins d’escena. Si ja és suggeridor veure com creixen aquests actors, encara ho és més amb aquest impuls dramatúrgic i que ho facin en conjunt. Perquè la coralitat és un dels mèrits d’aquest grup que va intercanviant els clàssics rols amb facilitat.

La proposta sap creuar dues històries en un mateix espai, crear una trobada en una mena de temps desplaçat. I sense cap codi crossa. És d’una certa estranyesa, similar al Ets aquí? de Javier Daulte (Romea, 2005). Messiez sap navegar molt bé per aquests viaranys d’ambigüitat, sap composar una peça en què ajunta trama i ordit sobreposant històries creuades. I deixant una sensació fresca, tot i la profunditat d’algunes de les seves rèpliques.

El temps que estiguem junts
Dramaturg i director: Pablo Messiez
Intèrprets: Kompanyia Lliure (Joan Amargós, Quim Àvila, Clàudia Benito, Raquel Ferri, Eduardo Lloveras , Andrea Ros, Joan Solé, Júlia Truyol)
Dijous, 22 de febrer, fins a l’11 de març a l’Espai Lliure


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls