cultura

Cultura

Berri Txarrak, des de les tripes

El grup navarrès estrena ‘Infrasoinuak’, el seu novè disc, avui a Razzmatazz

“Hi ha una certa domesticació en el rock; tots els censurats són cantants de rap”, diu Gorka Urbizu

Referent absolut del rock cantant en euskara, Berri Txarrak torna avui a la primera ciutat fora d’Euskal Herria on van anar a tocar fa gairebé vint anys, Barcelona, per estrenar les cançons del seu novè disc d’estudi: Infrasoinuak. “Parlar d’infrasons és com fer-ho d’aquests sons d’alarma que ens envolten i als quals no prestem atenció”, explica Gorka Urbizu, guitarrista i cantant d’un power trio en el qual militen també David González al baix i Galder Izagirre a la bateria. “És una reivindicació de tots aquells col·lectius i pobles que es veuen obligats a lluitar per ser escoltats”, hi afegeix.

La incomunicació, dins la qual es podria incloure també el single del disc, Spoiler!, en què la banda manifesta els seus dubtes sobre la divisió de poders i critica “la dictadura del jo”, no és però l’únic tema d’Infrasoinuak. Hi ha lletres introspectives i, també, referències al paper de la cultura “en una societat on els referents no són, precisament, culturals”. “Potser la cultura és també un d’aquests infrasons...”, es qüestionen.

Noves cançons de compromís, per tant, en la veu d’un grup que acumula centenars de concerts en quatre continents i que, temps enrere, va patir les grapes dels censors en la seva pròpia pell. “Estem, en qüestions de censura, pitjor que abans?”, els preguntem, ateses les recents condemnes a Valtonyc i Pablo Hasél. “El rock sí que està pitjor que abans, ja que tots els censurats son cantants de rap!”, contesten. “Això et fa adonar que, potser, les lletres de rock, i en això suposo que també ens toca fer autocrítica, estan sota mínims. Hi ha una certa domesticació, però en tot cas s’està arribant també a un punt que molta gent troba normal que se censuri, o que creuen que els censurats ja s’ho mereixen, i això és gravíssim.”

Infrasoinuak ha estat produït per un històric del punk (Bill Stevenson, que amb la seva obsessió per les melodies de Berri Txarrak va fer honor a la fama que tenien els Descendents, la seva antiga banda, de ser “els Beach Boys del punk”) i té un so menys experimental que treballs anteriors. “El cos, aquesta vegada, ens demanava sobretot fer cançons des de les tripes”, asseguren. Berri Txarrak (“males notícies”, en euskara) actuaran a Razzmatazz a les 19.30 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA