cultura

viatges

marta monedero

La conquesta de l’est de Rússia

Qui no ha somniat mai viatjar en el Transsiberià? Sortir de Moscou i anar cap a l’est deixant passar les hores mentre aquest tren mític travessa les estepes siberianes fins a Vladivostok? Un dels primers a fer-ho va ser el després ministre francès i primer director de l’Oficina Internacional del Treball (OIT), Albert Thomas, que a principis del segle XX, quan encara estudiava, va rebre el millor premi que es podia imaginar: un bitllet de la companyia Wagon-Lits per recórrer els més de nou mil kilòmetres del camí de ferro que creua la gran Rússia en una ruta que, aleshores, simbolitzava la conquesta dels territoris de l’est. Perquè si la febre de l’or va revolucionar l’Oest dels Estats Units i del Canadà generant un potent moviment migratori i tota una literatura sobre pioners, les terres indòmites de l’altra banda del Pacífic també van atreure viatgers, geògrafs i periodistes delerosos per l’exploració d’uns espais oberts d’una bellesa gairebé escruixidora. L’altra Rússia.

Amb tantes hores al tren, el jove Thomas va amarar-se d’aquests paisatges, pobles i ciutats que li van permetre observar mercats, esglésies, cementiris, barques, camps... de llocs com el Volga, Samara i els Urals. Thomas va conèixer la Rússia agrícola, la mercantil i la industrial, però sobretot va acostar-se a la població russa per acabar escrivint-ne un breu i bell relat de viatges, Transiberiano, on cada paraula té un perquè. El trajecte li va donar temps a Thomas per descriure els fets més comuns a partir dels quals deduir problemes històrics i polítics amb una atenció pels matisos i detalls que recorda aquella mirada encertada del periodista català Gaziel.

Transiberiano desplega una prosa que avança al ritme del sotragueig del tren i ens agombola mentre ens convida a fixar-nos en les condicions de vida dels mujiks, els pagesos, i a endinsar-nos en les tripes d’aquest ferrocarril cosmopolita que representava (i encara representa) la barreja de cultures. Thomas també travessa llacs abissals i zones volcàniques, però sobretot retrata una societat en plena transformació. I viu, sense saber-ho, els anys previs a la nova Rússia.

De literatura sobre el Transsiberià n’hi ha hagut força en els últims anys. En destaquem, per la visió periodística, El tren més llarg, de Fernando Martínez Laínez, i per les acurades descripcions, Billete al fin del mundo, de Wolmar Christian. Però a part del valor de ser un text pioner, el llibre d’Albert Thomas destaca per la seva elevada capacitat de recrear el microcosmos del personal del tren (electricista, metge, maquinistes, cambrers...) i perquè desprèn la passió de l’autor per una obra d’enginyeria que construir-la va costar molts maldecaps. Transiberiano és fruit d’un moment històric que ja no existeix, en què trobar-se estrangers no era tan habitual com ara, que vivim en trànsit perpetu. Una època en la qual el temps, els camins i les distàncies eren més llargs. I potser més fascinants.

transiberiano. La conquista del este
Albert Thomas
Traducció: J.J. Fornieles Alférez Editorial: Confluencias Almeria, 2017 Pàgines: 116 Preu: 12 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA