cultura

Porta Ferrada creix

El festival de Sant Feliu de Guíxols engreixa la xifra d’espectacles en la 56a edició, amb visites de Maceo Parker, Rubén Blades, Estopa, Adrià Puntí i James Rhodes

El degà dels festivals d’estiu posa a la venda 42.000 entrades i té 1,4 milions de pressupost

Rècord d’espectacles –37 propostes entre el 5 de juliol i el 18 d’agost– i la presència més destacada d’artistes internacionals –una dotzena– dels últims anys. Aquests són alguns dels elements definidors de la 56a edició del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, tan variada com de costum i amb 10.000 de les 42.000 entrades que hi ha a la venda –subjectes a un 20% de descompte si s’adquireixen de divendres a dilluns a l’Oficina de Turisme i a la botiga Sol Negre de Sant Feliu– ja exhaurides. El debut en el festival, el 21 de juliol, del saxofonista i creador del funk Maceo Parker; el retorn, el 27, d’un vell conegut, Rubén Blades, que diu adeu a la salsa amb l’acompanyament de la big band de Roberto Delgado; l’únic concert d’Estopa aquest estiu a Catalunya (dia 29) abans d’emprendre una gira de celebració del vintè aniversari, i la presentació, el 14 de juliol, d’un nou i imprevist espectacle d’Adrià Puntí (Enriu-te’n fins que el cor et digui prou) són algunes de les funcions anunciades ahir pel director artístic ganxó Albert Mallol i per Iñaki Martí i Tito Ramoneda, directors de The Project, al capdavant de la gestió del festival des del 2014 i fins, almenys, l’edició del 2019.

Sis espais diferents

“En la programació, tot i el seu eclecticisme, es poden trobar molts discursos diferents”, defensava ahir Malloll. Entre les noves incorporacions al programa hi ha també un doble concert de Celtas Cortos i Mago de Öz (15 d’agost) i un nou cicle de concerts acústics al Teatre Auditori amb Roger Mas (que el 22 de juliol hi portarà el seu últim disc, Parnàs), Gerard Quintana (amb un repertori, el 12 d’agost, de versions de Bob Dylan i Neil Young) i les tres figures principals –totes, nascudes l’any 1977– de la fructífera escena pop de la Bisbal d’Empordà: Mazoni, Sanjosex i Miquel Abras, previstos per al 2 d’agost.

El degà dels festivals d’estiu de Catalunya, d’altra banda, rebrà de nou la bailaora Sara Baras (17 d’agost) i l’actriu Lolita Flores (que després de representar-hi fa tres estius La plaza del Diamante, el 10 d’agost es posarà en la pell de Fedra, del dramaturg andalús Paco Bezerra) i posarà en relleu la seva aposta per la clàssica amb concerts com el del Cor de Sant Petersburg (16 d’agost) o els de dos músics amb una manera antagònica d’aproximar-se al piano: el britànic James Rhodes, previst per al 11 d’agost, i el veterà i virtuós intèrpret rus Andrei Gavrilov, programat dos dies abans.

Dels artistes anunciats anteriorment (Jack Johnson, Pablo Alborán, Caetano Veloso, Txarango, Serrat, Diego El Cigala, Ara Malikian, Rozalén amb El Kanka i Ismael Serrano), tant Johnson com Alborán –que han escollit Sant Feliu de Guíxols per fer-hi els seus dos únics concerts estivals a Catalunya– ja han exhaurit localitats. La 56a edició del Festival de la Porta Ferrada disposa d’un pressupost d’1,4 milions d’euros, dels quals un 30% són d’aportació pública.

Els Blues Brothers, en el Jazz & Food

El Festival de Porta Ferrada retrà homenatge a un altre festival històric –el de jazz de Barcelona, gestionat també per The Project i en plena celebració dels 50 anys– amb Jazz & Food, un esdeveniment amb atractius musicals i gastronòmics que, el 5 d’agost, durà al Guíxols Arena l’Original Blues Brothers Band –amb el llegendari guitarrista Steve Cropper a bord–, Ray Cuza & Sonora Sazonando i Bokanté. El discjòquei suís Luciano, d’altra banda, exercirà de mestre de cerimònies en l’Electronic Sunset, una festa de clausura a la qual també se sumaran artistes com Edu Imbernon, Chelina Manuhutu i Enai. Porta Ferrada, d’altra banda, incorporarà novament el festival d’humor i comèdia Singlot (el seu director, Andreu Buenafuente, en revelarà el programa el pròxim 1 de maig) i, el 4 d’agost, tindrà el Cor Geriona de protagonista de l’espectacle familiar. Finalment, l’Espai Village, un dels racons que més identitat han donat últimament al festival, rebrà –a més d’uns quants concerts pendents d’anunciar– l’oferta gastronòmica del restaurant Nomo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA