Cultura popular

Els manaies desfilen a Girona per entregar el penó

Centenars de persones omplen els carrers per seguir la comitiva

Els manaies hi tornaran el Divendres Sant per recollir el penoner i de seguida s’afegiran a la processó del Sant Enterrament

Com marca la tradició, els manaies de Girona van desfilar ahir pels carrers més cèntrics de la ciutat fins al domicili del penoner. La comitiva va arrencar a les vuit del vespre de l’església de Sant Lluc, al carrer del Rei Ferran el Catòlic, i va recórrer la plaça de Sant Feliu, el carrer de les Ballesteries, la plaça de l’Oli i el carrer Ciutadans abans d’arribar a la plaça del Vi, el punt on, com és habitual, els esperava una munió de gent congregada, per tal de veure la tradicional figura de l’estrella que hi fan els manaies. Tot seguit van enfilar el pont de Pedra, plaça de Catalunya, passeig del General Mendoza, carrer de la Rutlla i carrer de la Creu. S’hi van estar poc més de 20 minuts, davant l’atenta mirada dels curiosos, molts ja sabedors de l’esdeveniment, i d’altres que s’ho van trobar perquè són a Girona de vacances. Un cop acabat, van continuar la marxa fins al carrer Migdia, 20, xamfrà amb el carrer Maluquer Salvador, on van fer el tradicional lliurament del penó. Aquest any ha correspost a Carles Falcó Huguet, històric botiguer de roba, que durant 52 anys ha desfilat amb els manaies. Des d’aquell 1962, ha fet de llança, de pifre, de bombo amb la banda i, des del 1992, d’optió, fins al 2016, que va ser quan va plegar. Aquest 2018 ha tingut el reconeixement de ser el penoner d’honor d’aquesta Setmana Santa.

En custòdia fins demà

Pels volts de les nou del vespre, Falcó va rebre l’estendard de la confraria de Jesús Crucificat i ara té la responsabilitat de custodiar-lo fins demà, poc abans de la processó del Sant Enterrament. Carles Falcó estava acompanyat de familiars i amics. També s’hi van aplegar diverses autoritats, com ara el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, així com el vicealcalde Eduard Berloso. Al domicili de Falcó hi havia preparat un piscolabis de brunyols i pastetes dolces. Els manaies li van fer entrega del penó dins del domicili i posteriorment es va dur a terme la tradicional penjada del penó al balcó. Falcó, llavors, va rebre uns forts aplaudiments de la gent que s’hi havia aplegat sota el balcó i va agrair el “gran honor” que representa per ell ser aquest any el penoner d’honor de la Setmana Santa. Més tard, Falcó va acomiadar els manaies, que van enfilar el camí un altre cop cap a l’església de Sant Lluc, d’on unes hores abans havien sortit acompanyats d’una gran multitud.

Tornaran a desfilar

Els manaies desfilaran en dos moments més aquest any. Com també és tradicional, serà divendres, abans i durant la processó del Sant Enterrament. Pràcticament amb el mateix recorregut que van fer ahir, el Divendres Sant, a les set de la tarda, desfilaran per la ciutat per anar a recollir el penoner d’honor. Posteriorment faran mitja volta i tornaran a la catedral, d’on, com cada any, la processó sortirà a les nou del vespre i on acabarà, aproximadament dues hores després. Pels volts de les onze de la nit, a la catedral es retran honors a la Santa Creu, el bisbe Francesc Pardo pronunciarà unes paraules, hi haurà el cant del Crec en un Déu i després es farà la benedicció final. A partir de divendres al migdia es podran veure els passos que formaran part de la processó en una exposició a la plaça de la mateixa catedral.

La programació d’actes de Setmana Santa acabarà amb el concert de la banda La Lira de Vilafamés el dissabte 31 de març, a partir de les dotze del migdia, a la plaça de Salvador Espriu. En cas de pluja, el concert es farà a l’auditori Josep Viader de la Casa de Cultura.

LA XIFRA

52
anys
ha desfilat amb els manaies Carles Falcó Huguet, el penoner d’honor de la Setmana Santa d’aquest any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona