cultura

La República il·lustrada

Els il·lustradors del nou setmanari La República ens acosten al procés de la seva feina, fer dibuixos per ser llegits

La imatge, sigui fotogràfica, sigui en format dibuix, és una part important de qualsevol producte per ser llegit. La República, el setmanari que sortirà el proper 28 d’abril, no en serà una excepció. És més, vol fer una aposta per la il·lustració, tant en portada com en planes interiors. Pep Duixans, Ramon Buch i Cristina Bueno són tres dels il·lustradors que setmanalment ens ajudaran a complementar amb els seus dibuixos la informació de La República.

Els il·lustradors són com aquells actors secundaris que poc sovint estan en l’objectiu de la càmera però sense els quals no hi ha pel·lícula. La seva feina no és només dibuixar: és sintetitzar amb un traç una idea, una idea aliena, la de l’articulista. La mirada de l’il·lustrador és la porta que dona accés al text. Pep Duixans, que acumula una llarga experiència amb milers de dibuixos publicats al llarg de gairebé tres dècades a El Punt i altres publicacions, ho resumeix en una frase ben gràfica: “No fem dibuixos per penjar al menjador de casa, són dibuixos per ser llegits.” Ramon Buch i Cristina Bueno assenteixen i comparteixen aquesta idea, que ajuda a entendre que la seva feina és, d’una banda, efímera i, de l’altra, un complement a la lectura d’un text. Dos elements als quals cal afegir els breus temps d’entrega en premsa. En el millor dels casos pot ser uns dies, en d’altres només disposen d’unes hores.

Al setmanari La República, Ramon Buch i Pep Duixans ens ajudaran a complementar cada setmana la lectura dels articles d’opinió, i Cristina Bueno s’ocuparà d’explicar amb dibuixos la informació destinada als més joves, per fer-la més entenedora, a més d’il·lustrar una recepta de cuina.

Tots tres tenen estils i tècniques diferents: Duixans treballa habitualment a mà, amb tinta xinesa i aquarel·la, i sempre que pot aposta pel dibuix de la figura humana; Buch inicia la feina amb llapis per després acabar la composició i evolucionar-la a l’ordinador; mentre que Cristina Bueno, després d’una feina prèvia de bolcar un munt d’idees en un esborrany en paper, es posa a dibuixar directament a l’ordinador amb una tauleta gràfica.

Pep Duixans

Pep Duixans (Barcelona, 1959). Alumne a l’estudi d’art Fita en pintura (Fita i Mercè Huerta) i gravat amb Carles Vivó. Des del 1991 fa dibuixos per a El Punt, ‘Revista de Girona’ i el ‘Butlletí del Col·legi de Metges de Girona’.

Preguntes freqüents sobre el projecte

Quan falta poc més d’un mes per a la sortida del número 0 del setmanari La República, hi ha un seguit de dades bàsiques que ja es coneixen:

Què és?

La República és una revista setmanal d’informació general que sortirà a la venda al quiosc els dissabtes i es distribuirà els diumenges amb El Punt Avui.

Qui l’edita?

Està editada per Maig 2011, societat de responsabilitat limitada laboral (SLL) integrada per 60 socis, que també edita L’Esportiu de Catalunya i L’Econòmic.

Qui la fa?

Arrencarà amb una plantilla de 15 socis periodistes de Maig 2011, tots amb una dilatada trajectòria professional, desenvolupada majoritàriament a El Punt Avui.

Com serà?

Tindrà format tabloide, amb quadricromia i 64 pàgines de paper premsa.

Tindrà versió web?

Tindrà una versió digital de pagament (www.lrp.cat), fonamentalment amb els mateixos continguts que la revista.

Quin preu tindrà?

La revista en paper es vendrà al quiosc a 2 euros els dissabtes i a 2,50 amb El Punt Avui els diumenges.

Com m’hi subscric?

La subscripció a La República ja es pot formalitzar a www.lrp.cat, amb un preu de 12 euros per l’edició digital i de 72 euros anuals per l’edició en paper i la digital.

Quan surt?

El 28 d’abril sortirà el número 0 i el 26 de maig s’iniciarà la publicació regular.

Vols que et vinguem a presentar La República?

Amb la voluntat d’acostar al màxim aquest nou projecte a les persones interessades, es desplegarà una campanya de presentacions pel territori a partir del mes d’abril. Les entitats i els col·lectius interessats a organitzar un acte de presentació poden enviar una petició a [email protected].

Ramon Buch

Ramon Buch (Girona, 1970). Infografista, dissenyador, il·lustrador i graduat en multimèdia. Alumne de Domènec Fita i Vicente Huedo, actualment porta el disseny web i multimèdia d’El Punt Avui.

Cristina Bueno

Cristina Bueno (Barcelona, 1983). Va estudiar art gràfic a l’escola Joso. Treballa pel seu compte fent il·lustració, còmic i disseny. Té una llarga llista de llibres de còmic publicats i els últims anys també ha dibuixat a la revista Barçakids.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona