Art

SÍLVIA GRAU

COORGANITZADORA DE LA MOSTRA D’ART FLORAL PINEDA MAR DE FLORS

“Volem fer un homenatge a la tradició floral del Maresme, i a l’art”

Els dies 19, 20 i 21 de maig Pineda de Mar s’omplirà de flors en una mostra que vol implicar veïns, entitats i comerciants amb instal·lacions artístiques, tallers i propostes gastronòmiques

Torna el Pineda Mar de Flors. Què tindrà d’especial la segona edició?
Aquest any Pineda commemora el centenari del naixement de Joan Josep Tharrats i ho aprofitarem per sumar-nos a la celebració. Per aquest motiu, les instal·lacions amb flors que elaborin els artistes estaran dedicades aquest any a les influències d’aquest autor, sigui reproduint obres o, com que era un artista molt complet, fent referència a diferents aspectes de la seva obra. Tot el seu univers servirà d’inspiració als artistes. Als comerços també els ho hem proposat, però ells són més lliures de fer el que vulguin.
Tharrats era un artista eminentment abstracte, com es lligarà amb el món floral?
D’alguna manera les instal·lacions florals no tenen límits. La flor la podem trobar de moltes maneres. Esdeveniments com aquest serveixen per fer-nos veure fins on podem arribar. Estem acostumats a veure les flors a la terra, en testos i gerros. Amb el Mar de Flors podem portar-les a un altre nivell. És una manera de donar protagonisme a les flors i mostrar que es poden fusionar en la creació d’altres peces.
La idea és anar més enllà de l’element decoratiu?
Sí, la diferència del Pineda Mar de Flors amb altres esdeveniments d’aquest tipus és la seva vinculació amb l’art.
Quants artistes hi participen aquest any?
Enguany hi ha nou espais i hi participen també dues escoles: l’institut Euclides de Pineda i l’Escola d’Art Floral de Barcelona. Alguns artistes són del grup creador de l’any passat i també tenim noves incorporacions.
Com s’hi implica el municipi?
Convidem a tothom, comerciants i veïns, que durant aquests dies puguin treure les seves flors i ajudar a fer que es creï la sensació que som una comarca amb molta cultura de flors. Esperem anar avançant per més endavant fer instal·lacions més participatives. La idea és que això es pugui anar estenent i es mostri la pluralitat i la diversitat de Pineda de Mar.
Els restaurants també hi participen aquest any?
Exacte. L’any passat el restaurant Diagonal hi va participar amb flors i aquest any s’havia plantejat anar més enllà. Les persones que viuen aquí i les que vinguin de fora podran fer un tast en un dels quatre establiments, que crearan plats especialment inspirats en el Mar de Flors per a aquests dies. Segur que ens sorprendran.
També s’hi fan tallers?
Aquest any hi ha tres activitats. A Can Jalpí dissabte a la tarda es farà un taller de grafit i es dissenyaran diferents creacions florals o amb referents de Tharrats. Paral·lelament al taller, un grup d’artistes grafiters pintaran un mural que ja quedarà de manera permanent dins de l’edifici de Can Jalpí.
Ho plantegen com una manera d’apropar els joves?
Sí, volem obrir la mostra a tots els públics. També hi haurà participació d’escoles i de comerços, i farem dos tallers infantils destinats al públic familiar. Un és d’estampació floral i l’altre de construcció d’un parterre conjunt a la plaça d’Espanya en col·laboració amb els jardiners de Pineda. La idea és donar el punt d’esclat de color que aporten les flors. Tothom podrà participar-hi i el parterre s’hi quedarà tot l’estiu.
Esperen visitants de fora?
És una activitat de la qual és partícip la gent que viu al municipi. L’any passat ja va venir gent de fora que es va sentir atreta per aquesta proposta. A la presentació de la primera edició vam fer un circuit en què anaven de la primera a l’última instal·lació i els artistes explicaven què volien transmetre. Això va tenir molt bona resposta. El dia de la inauguració és el moment d’escoltar els artistes.
Quins aspectes han millorat respecte de la primera edició?
L’any passat vam tenir poc temps per arribar a tothom. Diferents col·lectius es van quedar amb les ganes de participar-hi. Aquest any sabem que hem pogut arribar a tots els que es van quedar fora. A més, disposem d’una mica més de pressupost per fer les instal·lacions. Ens agradaria molt que els veïns a títol individual s’hi poguessin implicar. Fem una crida perquè aquests dies visquem un esclat de primavera i Pineda i el puguem mantenir fins a l’estiu.
Pensen ja en la tercera edició?
Sí, tenim idees i mentre hi hagi gent que hi vulgui participar ja tenim el que es necessita per poder tirar endavant.
Aspiren a convertir-se en un argument de promoció turística de Pineda de Mar?
Estaria molt bé poder donar veu no només al municipi sinó a tota la comarca. Volem fer un homenatge a la tradició floral del Maresme, i a l’art, i recordar la importància que ha tingut el conreu de la flor al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES