Art

Fusió entre natura i art

Exposició al Museu de la Mediterrània de Torroella sobre l’art del Life Pletera

Les obres s’han creat durant el procés de desurbanització de la Pletera, a l’Estartit

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ofereix l’exposició Lloc, memòria i salicòrnies, una mostra de les intervencions artístiques desenvolupades en el marc del projecte Life Pletera (2014-2018). La proposta ha estat comissariada pel professor i crític d’art Martí Peran i hi han participat cinc artistes: Jordi Morell (Salt, 1975), Joan Vinyes (Torroella de Montgrí, 1954), Esteve Subirah (Ullà, 1975), Isadora Wilson (Santiago de Xile, 1984) i Ivó Vinuesa (Barcelona, 1975), que han fet un seguiment personal de l’evolució dels treballs de desurbanització i restauració ambiental de la maresma de la Pletera.

Segons ha destacat el comissari, Martí Peran, en aquesta iniciativa s’ha produït una anomalia, la d’incorporar en el procés de regeneració natural una sèrie d’intervencions artístiques, cosa que no és gaire habitual. “Una estratègia ordinària faria pensar que, tal com s’esdevé en molts entorns urbans, l’art apareix a posteriori, quan l’actuació científica, seriosa i professional ja ha enllestit la feina”, afirma, i hi afegeix que en aquest cas la metodologia de treball ha estat del tot diferent. Els projectes artístics s’han plantejat com a processos de recerca desplegats durant i en l’interior mateix del procés de regeneració natural, per afavorir d’aquesta manera que l’aproximació a l’entorn dels uns –científics– i els altres –artistes– esdevingués un diàleg capaç de reorientar la tasca de tots els protagonistes.

Amb aquesta iniciativa s’ha volgut imbricar l’acció cultural en l’interior d’un projecte de caràcter científic, contribuir a rumiar la noció de paisatge de manera complexa, afavorir una aproximació a les memòries del lloc, problematitzar la mateixa idea de regeneració i contribuir a la difusió d’una intervenció paisatgística amb vocació pública.

Per desenvolupar el projecte s’ha buscat la complicitat d’artistes de diferents disciplines per tal que puguin aportar una visió heterogènia de l’espai en transformació. Tots ells, no obstant això, tenen en comú el fet d’haver treballat en els seus treballs conceptes com ara el paisatge, el lloc, el límit, la frontera, la memòria o els usos de l’espai, o de donar-hi molta rellevància. Els seus treballs s’han desenvolupat durant el procés d’execució de les obres de desurbanització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA