Cultura popular

Cultura Popular

Castellers mirant al futur

La Colla Castellera de Figueres inicia una nova etapa renovant els estatuts per redefinir el seu projecte i fer un gran salt tècnic, però també social

D’aquí a pocs dies presentaran la que ha de ser la seva nova marca

La Colla Castellera de Figueres va celebrar ahir al matí, a la rambla, una jornada castellera amb els Xerrics d’Olot i la Colla Castellera Esperxats de l’Estany. Tots ells, magnífics. Tots. I el marc no podia ser millor: la festa de Sant Pere, la festa major petita de Figueres. Però, més enllà del pilar de quatre, el quatre de set, el cinc de sis i, finalment, el tres de set –limitats per baixes en l’equip de tronc i pinya, que els van impedir lluir-s’hi–, ahir era realment un dia important per als figuerencs. Iniciaven, de fet, una nova etapa, que es materialitzarà d’aquí a pocs dies amb la presentació d’una nova marca. Un moment en què es vol anar –com de fet ja han anat fent altres colles castelleres del país– molt més enllà de la cultura tradicional i popular, en la qual fins fa pocs anys se’ls tenia encotillats. Els castellers van fer un salt, és cert, i això va ser a principis de la dècada dels vuitanta del segle passat, però ara es vol anar més enllà de tot això. Ara el projecte casteller vol tenir molt clar el moment en què viu la societat, així com la necessitat d’adaptar-s’hi i treballar conjuntament.

Només feia unes hores, poc abans de l’exhibició d’ahir, que l’associació havia aprovat per unanimitat una reforma dels estatuts, un canvi realment molt important. David Pujol, president de la Colla Castellera de Figueres, explicava a la rambla, als peus d’alguns edificis que formen part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que la colla sempre havia tingut dos equips, un de tècnic i un altre de directiu, i que ara han optat per fer una mena de fusió: “Hem apostat per tenir un sol projecte, que evidentment serà casteller, però també social, perquè volem que ho englobi tot.” Una transformació, doncs, que també ve donada per l’aplicació de les noves tecnologies, que comporta una modificació en els estatuts, i també en el carnet casteller, que s’aplicarà en breu. “Ara farem una planificació cada dos anys, i serà completa. Quan les colles grans del país han anat en aquesta direcció, és quan realment han fet el salt”, destacava Pujol, i hi afegia: “Nosaltres som una colla de set i mig, un set de gamma alta; aquest ha estat el nostre límit, fins ara. Per fer un salt endavant, ens cal ser corresponsables amb la societat i alhora millorar tota l’estructura interna dels castells. Per això ens cal créixer en nombre de persones, i per això hem modificat la manera de funcionar.”

A més, es vol treballar molt més, com ja fan altres colles, en els valors propis del treball col·lectiu i el treball social. Per això, els estatuts, si més no una part, es regiran per aquests valors, recollits en un document de base que té la Coordinadora de Castellers de Catalunya. “Fonamentalment, ets corresponsable de la societat en què vius i, en bona part, has de seguir els valors castellers, que ara marcaran la línia a seguir de la nostra colla, a més de continuar treballant i seguint les directius de seguretat, per fer un salt més.” Ahir, entre altres castells, els Xerrics d’Olot van fer un pilar de cinc i dos pilars de quatre, mentre que els Esperxats de Banyoles van fer dos pilars de quatre.

Els valors castellers
El lema dels castellers, recollit en l’obra ‘Els Xiquets de Valls’, de Josep Anselm Clavé, ja ens ho diu tot d’aquesta tradició amb més de 200 anys i que va rebre un gran impuls a principis de la dècada dels vuitanta del segle passat: ‘Força, equilibri, valor i seny’. La força, per la combinació de corpulència, però també de tècnica; l’equilibri, pel fet d’estar l’un a sobre de l’altre, però també pel que implica de confiança; el valor, un atribut de tots, des de la base, i, finalment, el seny, perquè només amb l’esforç i el valor no n’hi ha prou. Semblaria que, a la fi, el valor de l’equilibri és la clau de volta dels castellers, i qui sap si no de la vida mateixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona