Llibres

Mor Vicente Verdú

El periodista, de 75 anys, cultural també va destacar durant mig segle en la novel·la i va guanyar l’Anagrama d’assaig amb ‘El planeta americano’

Vicente Verdú va morir ahir als 75 anys a Madrid, després de mig segle dedicat al periodisme, l’assaig i la novel·la, labors reconegudes al llarg de la seva carrera amb premis com l’Anagrama d’assaig amb El planeta americano i que va compaginar la seva dedicació a la poesia i la pintura.

Periodista, escriptor i sociòleg, va néixer a Elx (Baix Vinalopó) el 23 d’octubre de 1942 i va ser guardonat, entre altres, amb el premi González Ruano (1996) i el premi de periodisme Miguel Delibes (1997). Llicenciat en ciències econòmiques i diplomat en periodisme i doctor en ciències socials per la Universitat de la Sorbona, va començar a treballar com a redactor al diari SP (1967-69). Va anar encavalcant capçaleres periodístiques fins que, el 1980, va començar a escriure a El País, amb el qual va mantenir una relació prolongada durant dècades.

Verdú va publicar més de 30 llibres, principalment assajos, com ara Si usted no hace regalos le asesinarán (1971); Noviazgo y matrimonio en la burguesía española (1974), amb Alejandra Ferrándiz; El fútbol: mitos, ritos y símbolos (1981), o Héroes y vecinos (1989). El planeta americano (1997) va rebre el premi Assaig Anagrama, mentre que Señoras y señores (1998) va merèixer el premi d’assaig Espasa 1998.

Els seus llibres més recents són La ausencia: el sentir melancólico en un mundo de pérdidas (2011); La hoguera del capital: abismo y utopía a la vuelta de la esquina (2012) i Apocalipsis Now (2012). En aquest 2018 va aparèixer el seu segon volum de poemes La muerte, el amor y la menta. En la presentació del llibre, segons recull l’agència Efe, el periodista i escriptor va declarar: “Ja puc morir en pau perquè he entregat tot el que he pogut.” Encara a l’abril va aparèixer un darrer llibre d’aforismes: Tazas de caldo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda