Llibres

El Bertrana, any a any

Els periodistes Pau Lanao i Miquel Torns recopilen el mig segle de vida del premi de novel·la en un llibre que es lliurarà demà durant la festa de la nova edició

La Fundació Prudenci Bertrana commemora els cinquanta anys de la creació del premi de novel·la amb l’edició d’un llibre que recopila en forma de crònica cada una de les convocatòries. El treball ha estat encomanat als periodistes Pau Lanao i Miquel Torns, que han dividit el llibre en 51 capítols (un per a cada edició dels premis, més un d’introductori sobre la seva gestació), en cada un dels quals s’hi desenvolupa una breu descripció sociopolítica del moment, perquè Lanao subratlla l’estret lligam dels premis amb el seu context, i es detalla quina obra va guanyar el Bertrana i la llista de la resta de premiats en les altres categories que s’han anat incorporant al cartell amb el temps.

Segons Lanao, el llibre és una successió de cròniques confegides a partir de peces periodístiques ja publicades. De fet, en la presentació del volum, ahir a l’ajuntament de Girona, l’autor va explicar haver-se servit de “frases, paraules o expressions de fins a vuitanta autors diferents”, en què destaquen noms com els de Joaquim Nadal, Quim Monzó, Aurora Bertrana, Carles Puigdemont, Narcís-Jordi Aragó o Jaume Cabré. Mig segle de Premis Bertrana. Cinquanta-una cròniques d’una nit literària, de 530 pàgines, es lliurarà gratuïtament als assistents a la gala dels Premis Literaris de Girona, que se celebra demà a l’Auditori (20.30 h). L’entrada és per invitació.

Segons el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, els premis “no deixen de ser una pàgina de la història de Girona”, i per això ha apostat per editar un llibre que resumeixi els seus primers 50 anys. Pau Lanao, que garanteix que s’hi podran trobar diverses anècdotes, va explicar que l’origen del llibre prové d’una exposició que la mateixa fundació els va encarregar, a ell i a Miquel Torns, quan els premis van complir els 40 anys. Per a aquella mostra ja van entrevistar diferents guanyadors, i també van fer un buidatge de premsa sobre tot el que s’havia escrit sobre els premis. Al cap de deu anys, han recuperat aquest material per confeccionar el present llibre.

Pel periodista gironí, col·laborador d’El Punt Avui, el naixement d’aquests premis literaris es deu a tres factors. D’una banda, a “l’afebliment del règim” franquista l’any 1967. De l’altra, a l’estat d’esgotament d’una “població que estava farta d’aguantar imposicions”. I, finalment, a l’emergència de “tota una nova generació de joves, fills de famílies de dretes”, que l’autor ha assegurat que volien “canviar una ciutat que estava en mans de l’Església, de les grans famílies i del governador civil”.

Conjuntament amb el llibre, durant la gala de demà, presentada per Bàrbara Julbe, també es repartirà un DVD amb un documental dels 50 anys dels premis, amb guió del mateix Pau Lanao, i coproduït per Televisió de Girona i la Fundació Valvi. A més, la Fundació Bertrana renova el web, on s’hi podrà trobar informació de cada edició i visionar el vídeo de les cerimònies dels últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona