Art

Mirador

Magatzems plens d’art

El Museu d’Art de Girona mostra, aquest mes, ‘Unitat’, una de les obres mai exposades de Maties Palau Ferré
Palau Ferré, influït pel París dels anys cinquanta, va sacsejar el món artístic dels seixanta i setanta

Els magatzems dels museus són una caixa de sorpreses. El del Museu d’Art de Girona guarda una valuosíssima col·lecció d’obres dels principals artistes catalans de la segona meitat del segle XX. És el fons d’art del diari Avui, que la Generalitat de Catalunya va adquirir a l’editora del rotatiu l’any 2010.

Entre les 600 obres del fons d’art de l’Avui, en trobem de noms ben coneguts: del polifacètic Joan Miró a l’informalista Antoni Tàpies, passant per l’escultor valencià Andreu Alfaro i per Josep Guinovart a qui, precisament, el Museu d’Art de Girona està dedicant actualment una exposició retrospectiva, Referents vitals, que es pot visitar fins a final d’aquest mes. Aquestes són teles que, en la seva gran majoria, van ser donades pels artistes al diari en els seus anys inicials, amb la voluntat d’ajudar-lo a consolidar-se.

Una vegada al mes, el museu situat al palau episcopal gironí, a tocar de la catedral, mostra al públic un del seus tresors, portant a sala una d’aquelles peces que durant l’any dormen al dipòsit. Aquest setembre, gironins i visitants poden descobrir Unitat, una de les obres mai exposades d’un pintor que va sacsejar el món artístic dels seixanta i setanta: Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000). Aquest dibuix fet amb tinta sobre paper, cap al 1977, s’exposa al Museu d’Art dins la proposta Un mes, una obra, amb un estudi a càrrec de Leticia García Merino.

D’estil figuratiu, de formes cubistes i amb un interès especial pel cromatisme, Palau Ferré és un artista influït pel París de la dècada dels cinquanta, on va residir. Forma part de la generació de l’escola superior de belles arts Sant Jordi de Barcelona i dels Salons d’Octubre. La generació de l’art de postguerra de l’inconformista gironí Isidre Vicens, de l’empordanesa Esther Boix i de l’escultor Martí-Sabé, de Santa Coloma de Farners. També de Subirachs, de Grau-Garriga i del mateix Guinovart.

Si hom coneix sobretot de Palau Ferré els seus paisatges primaverals, les natures estàtiques de fruits saborosos, les figures femenines d’ulls ametllats i les composicions mitològiques plenes de simbolisme, el Museu d’Art de Girona ens descobreix una altra de les seves facetes: la dels dibuixos d’un sol traç.

Aquestes són creacions en dibuix aparentment senzilles, però que traspuen un domini total de la tècnica i la capacitat d’idear les figures sense aixecar el suport pictòric del paper tela. La seva simplicitat és allò que els dona força. Les figures són nítides i expressives, amb l’intens color negre i vermell. Un divertiment de Palau Ferré que, aquest mes, podem descobrir com a porta d’entrada d’una personalitat que va defugir sempre el vessant més comercial de l’art, de marxants i galeries, i es va refugiar al seu taller, a les rodalies del monestir de Poblet, al seu Montblanc natal, on feia anar col·leccionistes i admiradors.

Aquesta és, doncs, una oportunitat immillorable per conèixer una pintura inèdita de Maties Palau Ferré, un dels artistes més singulars de l’art contemporani català. Només fins al 30 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA