Art

Damià Escuder, l’utòpic

El Museu d’Història de Girona inaugurarà per Fires una exposició dedicada al polifacètic artista gironí

L’exposició estarà formada per uns 200 objectes, textos, pintures i dibuixos

“Jo no visc cap contradicció perquè no soc una altra cosa a més del que soc. No soc oficinista ni obrer; soc Damià Escuder.” Així s’expressava i es presentava Damià Escuder (Sarrià de Ter, 1934-Barcelona, 2011), un home inquiet, creatiu i polifacètic que, lluny de resignar-se a viure només una vida, va decidir fer realitat la utopia de viure moltes vides alhora i es va implicar intensament en la política, l’art, la cultura, el pensament o l’espiritualitat, sempre des del compromís amb el seu país, Catalunya, i amb el seu temps.

Així el descriu Lluïsa Faxedas, la comissària de l’exposició monogràfica dedicada a l’artista gironí que el Museu d’Història de Girona està enllestint per inaugurar per Fires. Una mostra en reconeixement a la seva figura que revisarà, per primera vegada, la trajectòria vital d’aquest artista creatiu, actiu en àmbits molt diversos. Es titularà Damià Escuder. Totes les vides i és previst que s’inauguri el 27 d’octubre i que duri fins al març de l’any que ve.

L’exposició estarà formada per uns 200 objectes, entre pintures i dibuixos, fotografies, textos i poemes, pel·lícules, cartes, articles de premsa i documentació diversa, procedents dels fons familiars i de diverses col·leccions i arxius públics i privats d’arreu. Segons avança el museu aquest material s’organitzarà en 10 àmbits que revisaran la trajectòria d’Escuder des del seu naixement a Girona, al si d’una família d’ideals republicans i catalanistes, a la seva estada a la universitat per estudiar química i la participació en les primeres accions polítiques, com l’Assemblea del Paranimf o els Fets del Palau, pels quals seria detingut per primera vegada. Tot seguit es parlarà del seu pas pel FOC i de la seva detenció el maig del 1962, que li comportaria ser jutjat i condemnat per “rebel·lió militar” i li faria passar més d’un any a la presó.

A la sortida de la presó, a banda de començar a estudiar filosofia, Escuder s’acostarà als cercles de la cultura jove catalana i es convertirà en un dels primers hippies del país, difusor de la nova cultura underground, promotor de l’LSD, poeta i artista visual, autor també de diverses pel·lícules. Aquesta activitat es complementarà amb el seu compromís sociopolític, que el portarà a formar part de l’ADAG i de l’Assemblea de Catalunya, i a participar en les primeres accions ecologistes al país.

Finalment, l’exposició revisarà la seva evolució espiritual i la seva vivència compartida del cristianisme i el budisme, així com l’interès per altres espiritualitats. I sempre, de manera transversal a totes les altres activitats, el seu catalanisme independentista i universalista.

Documental inèdit

L’exposició inclourà un documental de producció pròpia en què es revisa la trajectòria d’Escuder a partir de les intervencions de persones que el van conèixer de prop, com Joan Escuder, Enric Ansesa, Lluís Bosch Martí, Pau Riba, Pepe Ribas, Enrique Sales, Arcadi Oliveres, Josep Florit, Jordi Sobrequés i Lluís Racionero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia