Cinema

La maledicció dels Kennedy

El film ‘L’escàndol Ted Kennedy’ recrea l’accident que va apartar de la política el germà petit de JFK

“Els Kennedy van patir grans tragèdies, però també van tenir molts privilegis”, diu John Curran

Diverses tragèdies familiars, entre les quals destaquen els assassinats de John Fitzgerald (1963) i Robert (1968), han popularitzat l’expressió “la maledicció dels Kennedy”. John Curran (Nova York, 1960), director d’El vel pintat, aborda un dels incidents inclosos en la llarga llista de desgràcies familiars a L’escàndol Ted Kennedy, pel·lícula estrenada ahir als cinemes: el germà petit de JFK va tenir un accident de cotxe a Chappaquiddick (Massachusetts) que va posar fi a la vida d’una col·laboradora i a les seves possibilitats com a presidenciable dels Estats Units.

“Van passar moltes tragèdies a la família i em sembla que realment van tenir una ratxa dolentíssima”, va explicar John Curran en el BCN Film Fest de l’any passat, en una entrevista a El Punt Avui. “Però van tenir també un munt de privilegis al llarg de tota la seva vida. John F. Kennedy de nen no sabia que Amèrica havia passat per la Gran Depressió, no ho havia experimentat.”

L’escàndol Ted Kennedy, que s’estrena també subtitulada en català, recrea l’accident que va tenir lloc després d’una festa en què Ted (l’actor Jason Clarke) va beure molt. Amb el seu cotxe, va sortir de la carretera en un pont i va caure a l’aigua. En estat de xoc, va trigar nou hores a avisar la policia. La seva acompanyant Mary Jo Kopechne (Kate Mara) va morir ofegada dins el cotxe. La família Kennedy va intentar tapar l’escàndol, però va acabar afectant la seva trajectòria. “No va acabar la seva carrera política, que va durar quaranta anys –opina John Curran–. Va promoure unes tres-centes lleis als Estats Units, va tenir bastant èxit com a senador. Però crec que aquest accident va evitar la possibilitat que s’arribés a presentar com a president.”

John Curran no dubta a criticar la família Kennedy, capaç de mentir, manipular i utilitzar el seu poder per amagar coses: “Els Kennedy tenen un llegat per protegir, i probablement haurien preferit que no es fes aquesta pel·lícula. Però estem entrant en una època en què surten a la llum algunes coses sobre la gent del món de l’entreteniment i la política, sobretot amb homes que abusen de la seva posició.”

La pel·lícula fa un retrat fosc i inquietant del patriarca de la família, molt ben interpretat per Bruce Dern. “He llegit molt sobre Joseph Kennedy –explica–, va ser un home molt poderós en la política nord-americana del darrer segle, i va guanyar prou diners perquè els seus fills i nets no haguessin de treballar; el seu acord era que dediquessin la seva carrera al servei públic. Joseph era una persona molt polèmica, tenia molts enemics. I era un pare dominant, amb expectatives altes per als seus fills. Ted vindria a ser l’ovella negra de la família. Era el darrer fill, amb qui tenia menys expectatives, i de cop i volta va tenir possibilitats d’arribar a la presidència.”

Figura respectada

Sent el petit de nou germans, nascut a Boston el 1932, Ted Kennedy va ser senador per Massachusetts durant 47 anys. Va morir el 2009 i Obama va lloar la seva figura en el funeral. “Fins i tot els conservadors més de dretes el respectaven –comenta John Curran– perquè era un dels pocs senadors que entenien el compromís i sempre treballava amb l’altre costat, una cosa que sovint no passa en la política nord-americana.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia