Música

El món polític, social i cultural acomiada Montserrat Caballé

La capella ardent de la soprano obre les portes aquest migdia al tanatori de les Corts

El ministre espanyol de Cultura, José Guirao, proposa a la família celebrar un doble homenatge a Barcelona i Madrid

La capella ardent de Montserrat Caballé, que va morir divendres a la nit als 85 anys, ha obert aquest diumenge pocs minuts abans de les dues del migdia al tanatori de les Corts, encara que una hora abans ja hi havia gent esperant poder entrar per acomiadar-se de la cantant. Al llarg de la tarda hi han passat personalitats del món de la política i de la cultura.

Entre els primers que han entrat al tanatori, on s’han congregat nombrosos periodistes, hi ha hagut el fill de la soprano, Bernabé Martí, i el president del Patronat de la Fundació del Liceu, Salvador Alemany.

També s’hi ha acostat el l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva esposa Marta Ferrusola; el líder de Ciutadans (Cs), Albert Rivera; la soprano Pretty Yende, que protagonitza I Puritani, l’òpera que ha obert la temporada 2018/19 del Liceu; el director teatral Lluís Pasqual; el director artístic del Teatro Real, Joan Matabosch, i el cònsol de Bielorússia, entre altres.

L’arribada de l’expresident Jordi Pujol ha provocat molta expectació a les portes del Tanatori. Pujol ha arribat en un taxi tot dient “no m’esperàveu, ho ha fet acompanyat de la seva dona, Marta Ferrusola. L’expresident ha fet un escrit al llibre de condol on li ha expressat el seu agraïment perquè “ha donat felicitat a molta gent amb el seu cant” i “prestigi i renom a la nostra ciutat i al nostre país i va ser sempre una persona de tracte molt afectuós”. Pujol ha dit que, tot i que ell no és un “liceista consumat”, el Liceu l’havia preocupat molt perquè va “viure un moment crític per l’incendi” i ha destacat el paper que va tenir Montserrat Caballé en la seva recuperació, perquè va ser “va ser molt entusiasta”. L’expresident ha recordat que quan anava a fer viatges oficials amb la soprano en alguns llocs la coneixien a ella però a ell no.

També hi ha anat el pare Ángel, fundador de l’ONG Mensajeros por la Paz, que s’ha desplaçat des de Madrid per acomiadar Caballé, de la qual ha dit que “no només cantava bé, sinó que era una persona molt bona i solidària, que va fer recitals per a Mensajeros por la Paz”.

Homenatge doble a Barcelona i Madrid

Una de les personalitats que han acudit aquesta tarda al tanatori és el ministre espanyol de Cultura, José Guirao. El seu departament ha proposat a la família de Montserrat Caballé la celebració a Barcelona i Madrid d’un doble homenatge pòstum a la soprano.

Guirao ha traslladat aquesta iniciativa a la família de l’estrella operística durant la visita que ha realitzat a la capella ardent de la diva. Després de saludar i parlar amb la família durant uns 45 minuts, el titular de Cultura ha assegurat, en declaracions als periodistes, que la filla de Caballé, Montserrat Martí, s’ha mostrat receptiva a la proposta que la seva mare sigui objecte d’un doble homenatge.

Aquest, en principi, es podria fer al Gran Teatre del Liceu, a Barcelona, i al al Teatro Real de Madrid o al Teatro de la Zarzuela, que és on “més va actuar ella, ja que a la seva època no hi havia el Real”.

La filla de la cantant ha demanat temps al ministre per asseure’s a concretar els detalls dels homenatges “quan estiguem més tranquils” per organitzar-ho “com es mereix”.

Guirao ha indicat que la preparació “requerirà un temps perquè volem que sigui un homenatge que estigui a l’altura del que ella ha estat internacionalment”.

El ministre, que ha qualificat Caballé com “una dona irrepetible i amb una veu perfecta”, ha assenyalat que “ha estat emocionant veure en aquestes últimes hores com els grans teatres de tot el món i els mitjans internacionals l’han recordat”.

De la seva banda, el president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany, que ha acudit també al tanatori a donar el condol a la família, s’ha mostrat convençut que aquest teatre farà un homenatge a la cantant, que desitgen sigui compartit amb la família.

Alemany ha subratllat que “sense Montserrat Caballé el Liceu no seria el que ha estat”.

La soprano catalana va morir la nit de divendres a dissabte a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, on es trobava ingressada des de mitjans de setembre per una malaltia que patia des de feia temps.

Considerada una de les sopranos més grans del segle XX, de veu prodigiosa, va ser sempre diva fidel al Gran Teatre del Liceu. Allà va iniciar el seu “regnat” el 1962 amb Arabella, encara que les seves interpretacions s’han pogut escoltar durant anys en els principals escenaris de tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA