Altres

El Marroc de Bertrana

El Marroc sensual i fanàtic és la crònica d’un viatge al Marroc de l’escriptora gironina Aurora Bertrana, publicat el 1936. L’obra, escrita en primera persona, recull les impressions del viatge que va realitzar el 1935 al nord d’Àfrica, per estudiar la relació home-dona en la cultura musulmana, i representa una versió molt elaborada de la literatura de viatges de les dones europees a l’època. El llibre relata un recorregut per les presons i harems o prostíbuls del país, des del punt de vista d’una dona que opina sobre la situació d’altres dones.

Setanta-cinc anys després, Lucila Mallart presenta el projecte Maternitats oceàniques –becat amb un ajut Kreas– a través del qual proposa una relectura d ’aquell viatge al Marroc d’Aurora Bertrana, des de la perspectiva de la maternitat.

El projecte, com avança l’autora, neix de la necessitat de crear nous models de maternitat i vida intel·lectual en el context actual. “Bertrana no va ser mai mare, però va viure de forma poc convencional. El 1935 va viatjar sola al Marroc, tot deixant el seu marit a Barcelona, i responent als esglais i les advertències dels seus coetanis amb sentit de l’humor i ànima exploradora”, subratlla. És des d’aquesta perspectiva heterodoxa que volen reprendre la figura de Bertrana, “per tal de construir nous imaginaris sobre la feminitat, la maternitat, la família i l’escriptura”, afegeix Mallart. Per això va viatjar al Marroc tot seguint la pista de Bertrana, amb un nen d’un any i mig. Un trajecte que avui es presenta a través de textos i imatges al Museu d’Història de Girona (12 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen