Cinema

Més films als Gaudí, però menys en català

El nombre de candidats puja de 65 a 76 títols el 2019, però els llargs de ficció en VO catalana baixen al 21%, pel 66,7 % en castellà

El Mag Lari presentarà la pròxima gala dels premis, que es farà el 27 de gener del 2019

Setanta-sis produccions competiran en l’onzena edició dels premis Gaudí, que se celebrarà el 27 de gener del 2019 al palau de Congressos de Catalunya amb el Mag Lari com a presentador. Aquesta xifra, que es va fer pública ahir a la Festa dels Candidats i Candidates, representa un increment d’onze títols respecte a l’any passat, motivat sobretot perquè s’ha doblat el nombre de pel·lícules de ficció en llengua no catalana, que ha passat de 13 a 26 títols. Els films en versió original catalana, en canvi, han baixat de 8 a 7, i percentualment, s’ha passat del 38% al 21% de títols de ficció rodats en català.

Si es compten totes les produccions (documentals, curts...), dels 76 títols candidats als propers premis Gaudí, 14 tenen el català com a llengua original, 45 el castellà, 7 l’anglès i 10 altres llengües. Una altra dada destacable és que el 30% d’aquests 76 títols són dirigits per dones.

La Festa dels Candidats i Candidates que es va celebrar ahir a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, amb presència de cineastes, intèrprets i productors que aspiren als premis, va marcar ahir l’inici de la cursa pels Gaudí. Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia, va anunciar que el Mag Lari serà el presentador de la gala, prenent el relleu de l’actor David Verdaguer. Avui comença la primera volta de votacions, i l’11 de desembre es donaran a conèixer els nominats de les 22 categories.

Ficció i documentals

De les 65 produccions que competiran enguany pel màxim reconeixement de l’Acadèmia del Cinema Català, 33 són llargmetratges de ficció, deu són documentals, dues són pel·lícules d’animació, quatre són films per a televisió, 10 són curts i 6 són pel·lícules europees. Cal tenir en compte que es fa una selecció en els apartats de documental (10 dels 23 inscrits), curtmetratge (10 dels 44 inscrits) i pel·lícula europea (6 títols escollits). També hi aspiren els professionals catalans que intervenen en onze pel·lícules de producció no catalana. Això fa un balanç total de 76 produccions inscrites als XI Premis Gaudí.

Elena Trapé i Marc Recha aspiren a la millor pel·lícula

Les distàncies, d’Elena Trapé, sembla a priori la pel·lícula amb més possibilitats per endur-se el Gaudí a la millor pel·lícula. L’avalen els tres premis importants que es va endur en el Festival de Màlaga (millor pel·lícula, directora i actriu). Competirà amb La vida lliure, de Marc Recha (un creador de trajectòria notable que no ha estat distingit als Gaudí); Penèlope, primer llargmetratge de ficció d’Eva Vila; Doctrina. El pecat original, de Joan Frank Charansonnet, i tres òperes primes: Yo la busco, de Sara Gutiérrez; Formentera lady, de Pau Durà, i Jean-François i el sentit de la vida, de Sergi Portabella.

A la categoria de llargmetratge de ficció en llengua no catalana competeixen 22 films en castellà, dos en anglès, un en kurd (Comandant Arian) i un parlat en la llengua africana soninké (Sotabosc). Destaquen amb possibilitats de premi Entre dos aguas, que va valer a Isaki Lacuesta la segona Petxina d’Or al Festival de Sant Sebastià; Petra, de Jaime Rosales, i Contra el viento, de Meritxell Colell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona