Patrimoni

ÀNGEL GALOBART

CAP DEL GRUP DE RECERCA DE FAUNES DEL MESOZOIC DE L’INSTITUT MIQUEL CRUSAFONT I DIRECTOR DEL MUSEU DE LA CONCA DELLÀ

“Al Pirineu tenim els últims dinosaures d’Europa”

El jaciment de Basturs Poble s’ha revelat com el més important d’Europa en restes d’hadrosaures, un herbívor que va viure fa 70 milions d’anys. La prestigiosa revista ‘Plos One’ en publica l’estudi complet

El jaciment de Basturs es considera un “llit d’ossos”. Què cal per rebre aquest qualificatiu?
Aquest terme normalment marca aquell tipus de jaciment amb un gran nombre d’ossos. Pot ser que sigui un individu sol o, com és el cas, una colla d’individus que van morir a prop d’aquest jaciment. Aquest és l’únic “llit d’ossos” d’hadrosaures que hi ha en aquestes contrades. Hem tret un miler d’ossos, i el jaciment continua viu, però cada cop cal treure més terra perquè les restes estan a més profunditat.
Trobar unes restes amb un nombre d’ossos tan elevat no deu ser l’habitual.
No, en un jaciment normalment es troben ossos dispersos. Trobar-ne una quantitat tan gran en un espai reduït no és freqüent.
I que n’hi hagi tants de junts, és indicatiu d’alguna cosa?
Pot ser indicatiu d’un mode de vida. Tants exemplars implica que aquests animals anaven en grup. D’altra banda, també ens parla d’un ambient. Possiblement el lloc on es van acumular era un lloc on, per les condicions meteorològiques, tenien els recursos.
L’estudi conclou que es tractava d’una població bastant jove i que possiblement va morir després d’un període llarg de sequera extrema.
Una cosa són les dades científiques que s’obtenen a través del tall dels ossos, que permet comptar els anells de creixement i estimar com era la població, per sexes i per edats. Les possibles causes de la mort, en aquest cas, són una hipòtesi plausible. Creiem que és el fet més probable perquè, per exemple, en els ossos no hem trobat marques de depredadors.
Quants individus es calcula que formaven aquesta població d’hadrosaures?
No podem saber-ho, perquè hem excavat només una part del jaciment. En aquesta àrea hem trobat uns vint-i-dos exemplars diferents. Tenim individus juvenils que tindrien de zero a tres anys. A partir d’aquí, hi ha individus adults els més grans dels quals tenen entre catorze i setze anys. No sabem si hi havia adults més grans perquè en fer els talls dels ossos hem de tenir en compte que la medul·la es reabsorbeix i es podrien haver perdut anells concèntrics interiors de l’os.
Quin tipus d’animal era l’hadrosaure?
Era un dinosaure dels més evolucionats que hi havia. Podia fer entre 6 i 10 metres que en moments pot ser quadrúpede. Per entendre’ns, podria equivaldre a aquests ramats d’herbívors que avui dia veiem a la sabana. Però no són com els dinosaures que surten a les pel·lícules de Spielberg, que arrenquen la branca sencera per menjar. Estaven una mica més evolucionats i tenien un sistema de masticació més semblant al d’un herbívor actual. Tenien fins i tot galtes i processaven més l’aliment.
Eren dels anomenats bec d’ànec.
Sí, perquè tenien com un bec cònic, en alguns casos aplanats, que els recobrien les mandíbules.
Els treballs han durat uns deu anys.
Les feines d’excavació solen ser molt lentes. Treballem amb un sediment molt dur però, en canvi, els ossos són molt fràgils. També hi ha el factor econòmic, que si hi hagués molts diners potser excavaríem sis mesos a l’any i no un. Posteriorment hi ha la restauració. D’aquests mil ossos trobats, a hores d’ara se n’han restaurat aproximadament una tercera part triant els que poden donar més informació. Se n’ha fet l’estudi a través de talls... En definitiva, un procés laboriós. Com a científics, a vegades funcionem una mica a ritme geològic.
Als Pirineus hi ha un dels jaciments més importants d’Europa, però sembla que el gran públic no en sigui conscient. Cal més divulgació?
Científicament els jaciments dels Pirineus són coneguts arreu del món. Aquesta població està molt ben estudiada i és molt atractiva, perquè es troba just al punt abans de l’extinció dels dinosaures. Quant a la divulgació, des de fa anys s’ha intentat engegar els projectes Dinosaures dels Pirineus. Però primer has de fer l’excavació i la recuperació dels ossos, i estem en aquest punt. Al Museu de la Conca Dellà ja s’està explicant el que sabem fins ara dels hadrosaures. A Coll de Nargó, per exemple, expliquem la reproducció i estem obrint nous centres. Diguem que estem fent un discurs diferent que, en lloc de tenir un gran museu, aquests ossos es presentin com a sales distribuïdes per tot el territori. Afortunadament el Departament de Cultura està apostant perquè això sigui possible. El següent pas és donar a conèixer la marca. Estem parlant que tant a Isona com a Coll de Nargó tenim entre 5.000 i 8.000 visitants l’any. També estem fent visites guiades pels jaciments... És una feina que potser és lenta però que és constant.
‘Plos One’ els ha publicat l’estudi. Suposo que és motiu d’orgull.
I tant! El fet de poder publicar els estudis en revistes que són la Champions del sector suposa molt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència