Arts escèniques

Adeu al ‘macho man’

Àlex Rigola presenta a Temporada Alta una instal·lació de teatre document sobre la violència masclista en què es posa l’espectador en situació de màxima tensió reflexiva

Es tracta d’un recorregut per estances que mostren la veritat colpidora del masclisme

“Soc masclista. Vaig néixer en una societat masclista i cada dia lluito per ser-ho una mica menys”, diu el director teatral Àlex Rigola, que ha escollit un singular format teatral per compartir aquest neguit i posar encara que sigui una petita pedreta per construir un món sense violència masclista. L’anomena instal·lació de teatre document. “Es diferencia de les instal·lacions artístiques que podríem veure al Macba perquè té una mirada teatral.” En efecte, en l’obra Macho man, que es representarà al Teatre Municipal de Girona del 16 al 25 de novembre dins del festival Temporada Alta, l’espectador hi pren part activament, perquè, com a representació de tota la societat, se l’interpel·la.

Com si es tractés d’un escape room, ha de passar per diversos habitacles, i cadascun dels quals li va mostrant les diferents cares de la violència masclista. Des de l’observació d’una vella pintura que servia com a lliçó moralitzadora perquè les dones no oblidessin mai el seu paper de dependència i submissió a l’home, fins a una cambra on la intensitat de la reflexió sobre el tema s’imposa per la força de les imatges dels retrats de dones mortes per violència masclista. No menys impactant és el testimoni que ofereix la gravació d’una dona que, després de tota una vida d’humiliacions a mans del seu cònjuge, va aparèixer en un plató de televisió per denunciar dècades d’insults i cops. No havien passat dues setmanes des de la intervenció televisiva que la dona va morir a mans del marit. No hi falta l’ignominiós episodi de La Manada als Sanfermines ni la proposta d’una endevinalla judicial. El recorregut també inclou un espai que simula un vis-a-vis.

“Es tracta d’un viatge amb moltes emocions per empatitzar amb el problema del masclisme, que nosaltres hem traslladat a l’extrem de la violència masclista”, explica el director. El projecte, produït per la companyia del mateix Rigola, Heartbreak Hotel, ha rebut l’assessorament d’una especialista, la psicòloga experta en violència masclista Alba Alfageme. “Intentem que a partir d’aquesta experiència es pugui mirar el masclisme amb uns altres ulls i per això en representem diverses cares.” Alfageme també va destacar com a exemple de quin grau d’acceptació conscient o inconscient té el masclisme en la nostra societat el fet que sigui el delicte menys denunciat.

Temporada Alta convida els alumnes de batxillerat de Salt i Girona a participar en aquesta experiència, que és narrada per la veu d’una actriu que acompanya el visitant durant tot el recorregut. Conserva el seu anonimat perquè ella mateixa va ser víctima de violència masclista i té por de les represàlies. El recorregut es fa en grups de sis en sis –es trien tres nois i tres noies.

La instal·lació teatral Macho man és una coproducció en castellà de Heartbreak Hotel, el festival Temporada Alta i Teatros del Canal de la Comunitat de Madrid, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Català de les Dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE