Música

Rosalía ja té dos Grammy

‘Malamente’ va ser reconeguda a Las Vegas com a millor cançó alternativa i millor fusió/interpretació

Manolo García, Dyango i Carlos Sadness van ser els altres tres artistes catalans premiats

Nou pas de Rosalía, dijous a la nit a Las Vegas, en la seva escalada cap a l’elit pop mundial. La cantant de Sant Esteve Sesrovires va ser distingida en la 19a entrega dels premis Grammy Llatins amb dos guardons: el de millor cançó alternativa per Malamente (el videoclip de la qual, parodiat dijous al programa de TV3 Polònia, supera els 32 milions de visionats a YouTube) i millor fusió/interpretació. Rosalía, que per una qüestió de dates de publicació només concorria als Grammy amb aquesta cançó, i no pas amb el disc que va publicar fa unes setmanes, el molt aplaudit El mal querer, va donar les gràcies en el seu discurs “a totes les dones” que li havien demostrat que es podia triomfar en el món de la música, entre les quals Lauryn Hill, Björk i Kate Bush. Rosalía va recordar també la seva família així com el seu productor, Pablo Díaz-Reixa (El Guincho), del qual ja fa mesos que parla com d’un “germà”. “Gràcies per ser tan generós amb mi quan no hi havia diners ni res”, va proclamar.

Rosalía, de 25 anys, estava nominada a tres premis més, inclosos els més importants: millor cançó i gravació, que van correspondre finalment a l’uruguaià Jorge Drexler i el seu tema Telefonía. Ningú li treu el mèrit, però, d’haver estat, juntament amb l’estrella colombiana de reggaeton J.Balvin, l’artista amb més nominacions d’aquesta edició dels premis. La cantant, d’altra banda, amb cada vegada més elogis a escala mundial per la seva fusió de flamenc i noves músiques urbanes, va sobresortir també amb la interpretació que, durant la gala, va fer de Malamente.

L’artista, instruïda en centres educatius com el Taller de Músics i l’Esmuc, protagonitza d’ençà de la publicació, el maig passat, de Malamente un dels fenòmens pop més rotunds de la temporada a tot el món. A El mal querer, publicat dos anys després de Los Ángeles, un disc amb cançons sobre la mort cuinat a mitges amb el també català Refree, se li atribueix ni més ni menys que haver revolucionat un gènere i ja ha rebut grans lloances en els mitjans més exigents.

Rosalía, però, no va ser dijous l’única artista catalana a guanyar un Grammy. Manolo García va guanyar el premi a millor àlbum de pop-rock per Geometría del rayo; Carlos Sadness va ser distingit amb un Grammy al millor disseny d’empaquetatge, i Dyango va rebre finalment un premi honorífic, el de l’excel·lència musical, juntament amb figures com Chucho Valdés.

Luis Miguel (millor àlbum de l’any), Laura Pausini (millor àlbum de pop tradicional), Víctor Manuelle (millor àlbum de salsa), Karol Gmejor (millor nou artista), ‘F.A.M.E’ de Maluma (millor àlbum pop contemporani), Vibras de J.Balvin (millor àlbum de música urbana) i Dura de Daddy Yankee (millor cançó urbana), van ser altres premiats de la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol