Llibres

De Girona a Buenos Aires

Un llibre editat per la Fundació Josep Irla ressegueix la trajectòria de Pere Cerezo, diputat i alcalde de Girona

La llarga nit del franquisme i els peatges de l’anomenada Transició democràtica van deixar en la foscor un munt de personatges, entitats i esdeveniments que van marcar el nostre país, sobretot aquells que apareixien vinculats a la tradició catalanista i republicana. La tasca de recuperació ha estat lenta i encara resta molt camí per recórrer, però cal reconèixer el paper que han jugat institucions i entitats que, com la Fundació Josep Irla, s’han abocat de ple a aquesta tasca, amb una incidència molt especial en l’àmbit gironí.

La darrera peça en aquesta ingent tasca de recuperació és el llibre dedicat a Pere Cerezo (Girona, 1890 - Buenos Aires, 1977), diputat al Parlament i alcalde de Girona durant els anys de la Guerra Civil. El treball, que ha anat a càrrec de l’historiador Jordi Galí, s’ha centrat a rastrejar un munt d’arxius d’un costat i l’altre de l’Atlàntic, fons hemerogràfics i a recollir material que conservava la família de Pere Cerezo. Tota aquesta documentació va ser lliurada a l’Ajuntament de Girona.

El llibre ressegueix amb detall els principals càrrecs que va ocupar Pere Cerezo durant la República i que el situen com una figura rellevant d’aquell període: d’una banda, la representació al Parlament de Catalunya, durant la qual va assumir un paper destacat en la llei de contractes de conreu. L’altre càrrec remarcable va ser el d’alcalde de Girona en un moment especialment convuls, entre el 1937 i el 1939, quan es va veure obligat a emprendre el camí de l’exili juntament amb la seva família. Després d’una curta estada a França, Cerezo es va desplaçar fins a l’Argentina, un destí recurrent per a molts catalans. En el cas de Pere Cerezo, però, es tractava d’un retorn als orígens, al país que l’havia vist néixer i en el qual va viure els seus primers sis anys.

El llibre s’enceta amb una presentació conjunta a càrrec de Carles Puigdemont i Marta Madrenas, i un pròleg de l’historiador Josep Clara. I es presenta demà dimarts, a les 7 de la tarda, al Centre Cívic Barri Vell Mercadal de Girona, en un acte que tindrà, a més a més de l’autor del llibre, l’assistència de l’alcaldessa de Girona, el senador Joaquim Ayats, el catedràtic d’història de la Universitat de Girona i exalcalde, Joaquim Nadal, a més a més del patró de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet.

Pere Cerezo. Entre Girona i l’Argentina
Autor: Jordi Galí
Edita: Fundació Josep Irla, novembre del 2018


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA