Llibres

Un home del tot irreductible

Proa publica ‘El meu cor despullat’, de Charles Baudelaire, amb traducció i edició de Pere Rovira

“Va viure constantment humiliat i va treure la mala llet amb aquests escrits”

Charles Baudelaire (París, 1821-1867) és conegut especialment per dues obres, Els paradisos artificials i el llibre de poemes Les flors del mal, dos fonaments culturals, com demostra que hagin escrit sobre ell autors com ara Proust, Eliot, Benjamin, Sartre, Valéry...

Proa publica una obra inacabada de Baudelaire amb l’afegit d’una tria de cartes, El meu cor despullat. Escrits íntims i correspondència, tot amb edició i traducció, per primer cop al català, del poeta, novel·lista, assagista i professor Pere Rovira.

Per a l’editor Josep Lluch, “Charles Baudelaire és un personatge fonamental de la cultura occidental dels darrers dos-cents anys i no en tenim prou amb Les flors del mal per entendre l’abast de la seva figura”. “Pere Rovira és la persona ideal per a aquest projecte, per la seva categoria com a traductor, pel seu coneixement de l’obra i vida de Baudelaire i per una certa comunió espiritual entre tots dos”, afegeix Lluch.

A més dels escrits que Baudelaire va reunir sota tres títols –El meu cor despullat, Higiene i Coets–, l’edició inclou una selecció de gairebé cinquanta cartes del total de les que va escriure Baudelaire, que sumen unes dues mil pàgines de correspondència.

“Aquest llibre era un projecte de Baudelaire que, en vida, només va publicar Les flors del mal i Paradisos artificials, a banda de traduir Poe, que és del poc que va treure diners”, explica Rovira.

Baudelaire el va començar a escriure seguint una mica Poe, que afirmava que “el llibre més revolucionari i més terrible seria un que es titulés El meu cor despullat i que mantingués la promesa del títol”. Tot i que Poe no creia que ningú en fos capaç, Baudelaire va acceptar el repte. “És absolutament impúdic; avui seria difícil que algú digués com ell el que pensa de les dones, de la política, de la pena de mort... És una imatge que va més enllà de la de poeta maleït i polèmic que es droga”, assegura Rovira.

“El lector es podrà fer una idea bastant àmplia de com hauria quedat si l’hagués acabat. Una de les coses que pretenia Baudelaire era escandalitzar, que fos un llibre subversiu, i ho aconsegueix”, detalla Pere Rovira.

Charles Baudelaire tenia obsessions com la feina –que considerava que és com l’home s’ha de redimir–, els diners –per poder-los gastar–, la política –en què va passar de la fe revolucionària (reaccionària) a l’escepticisme–, etcètera. Era misogin, dandi sobri, vulnerable, susceptible, amb una salut delicada... “Un home orgullós que va viure constantment humiliat i que va treure la mala llet amb aquests escrits”, afirma Rovira. “Un home irreductible, no té un resum, era una cosa i la contrària i, per explicar-lo, no pots descartar-ne cap.”

El llibre, a més de cent notes a peu de pàgina, inclou algunes il·lustracions. “És un llibre tan autobiogràfic que vam pensar que les il·lustracions també ho havien de ser i tot són autoretrats del mateix Baudelaire”, explica Rovira.

Baudelaire i la mare tenien una relació complicada, d’amor/odi. Quan ella va enviduar es va casar aviat amb el general Aupick, contra el qual Baudelaire va construir la seva vida. Tenia una herència considerable, Baudelaire, i es va gastar la meitat en un parell d’anys i la mare i Aupick el van fer declarar incapacitat, li van retenir l’herència i li van donar una petita renda.

“Sempre estava carregat de deutes. Tota la vida va viure esclavitzat pels deutes i els diners, fins al punt de plantejar-se el suïcidi. Una de les mostres és que, del total de cartes, només en dues o tres no demana diners a la mare.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona