Altres

Som Energia, premi Martí Gasull en defensa del català

La cooperativa s’imposa a les dues altres candidates, el grup de rap en valencià Pupil·les i la Casa Amaziga de Catalunya

Plataforma per la Llengua atorga el premi especial a Maria del Mar Bonet

La cooperativa Som Energia va rebre ahir el sisè premi Martí Gasull de Plataforma per la Llengua per la seva contribució a la normalització i la defensa del català. L’acte d’entrega del guardó es va celebrar al Teatre Poliorama, davant d’un auditori de més de 700 persones, especialment sensibilitzades pel moment polític que viu Catalunya i la imminència del judici contra el procés. En dues ocasions, el públic es va aixecar de les seves cadires per cridar amb força “Llibertat, llibertat, llibertat”. La primera, quan el cantautor Roger Mas va interpretar un tema dedicat als Jordis i la segona després del discurs del president Quim Torra, que abans de fer personalment entrega del guardó a la representant de Som Energia, Aurora Pulido, va llegir un text carregat d’èpica, al llarg del qual va destacar com la importància de l’arrelament a la terra ha estat cabdal per a la supervivència de la pròpia llengua i la nació catalana. “Som aquí gràcies a l’esforç de tots”, va declarar Torra, després d’insistir que “la llengua és la terra mateixa i va lligada al valor de la llibertat”. Finalment, un missatge d’esperança en un moment clau en què “han tornat l’exili, la presó i la repressió”.

Abans, com ja ho va fer l’any passat, va intervenir Carles Puigdemont amb un vídeo des de Brussel·les. Per felicitar Plataforma de la Llengua per la seva tasca i també per donar un missatge de reivindicació i coratge. “La repressió també té una dimensió lingüística”, va etzibar Puigdemont, i va acabar concloent que “la llengua és la nació, i ambdues les volem felices i pròsperes, ambdues les volem lliures”.

A l’acte també hi va intervenir la consellera de Cultura, Laura Borràs, que va denunciar l’actitud “sistemàticament contrària“ de l’Estat espanyol a llengua catalana, i va subratllar la voluntat de l’executiu català d’oposar-se “frontalment” a “qualsevol atac a la llengua i a la cultura”.

L’acte es va tancar amb una actuació conjunta de Roger Mas i Maria del Mar Bonet, que aquest any ha rebut el premi especial del jurat en reconeixement als 50 anys als escenaris. La interpretació de la canço Què volen aquesta gent?, va ser un altre dels moments emotius de l’acte d’entrega de premis. “Cantar en català és fer-ho des de la meva ànima”, havia dit Bonet abans de carregar contra l’Estat espanyol, al qual va acusar d’estar “cada vegada més envalentit; jutjant el que no pot ser jutjat”.

El premi entregat ahir a Som Energia ha estat decidit després de tres setmanes de votacions en què han participat més de 5.700 persones. Els altres dos finalistes, el grup de rap feminista en valencià Pupil·les i la Casa Amaziga de Catalunya, van rebre una litografia d’Antoni Tàpies com a reconeixement i en agraïment per la seva participació en els premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana.

Sorgida al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, la cooperativa Som Energia ha esdevingut un referent en energies renovables, a més d’un exemple de bones pràctiques en l’àmbit socioeconòmic. La cooperativa, i és aquest el motiu pel qual se li ha atorgat el guardó, ha demostrat que els consumidors catalanoparlants poden viure amb normalitat utilitzant la llengua catalana en tots els aspectes de la quotidianitat, inclòs el camp energètic. En aquest sentit, és un guardó vinculat al consum i a la vida quotidiana.

Els guanyadors de les passades edicions del premi Martí Gasull i Roig van ser l’Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició), l’Escola Valenciana (segona edició), Bon Preu - Esclat (tercera edició), la Comunitat Sikh de Catalunya (quarta edició) i Catalunya Ràdio (cinquena edició).

Sense la Plataforma, una llengua com la nostra, minoritzada i amb forts adversaris, no hauria resistit
Carles Puigdemont
expresident de la generalitat
Els nostres companys a la presó seran lliures. I la nostra llengua i el nostre país, també
Quim Torra
president de la generalitat
Vivim dies grisos, a mercè d’un estat cada cop més envalentit; jutjant el que no pot ser jutjat
Maria del Mar Bonet
cantant i premi especial

Reconeixement a Forcadell, jurat des de la presó

L’acte d’entrega d’ahir dels VI Premis Martí Gasull i Roig va tenir un aire reivindicatiu doblement especial. En part perquè coincideix amb la celebració del 25è aniversari de Plataforma per la Llengua, una entitat que va néixer l’any 1993 d’un grup de joves graciencs amb la voluntat de millorar la llengua, i avui ja està considerada, segons expliquen fonts de l’organització, com “l’ONG lingüística més gran d’Europa”, amb més de 18.000 socis. I en part també perquè els polítics presos i els exiliats van ser-hi molt presents durant tota la cerimònia celebrada al Teatre Poliorama.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va expressar com a desig que l’entitat “pugui tancar el més aviat possible”, el que implicaria necessàriament una situació de normalització en l’ús. Escuder, com no podia ser d’una altra manera, també va tenir paraules de record i homenatge per als polítics presos i exiliats, que en breu, va subratllar, afrontaran “un judici injust, infame i que demostra que vivim en una pseudodemocràcia”. Escuder va tenir un especial record per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que en aquesta edició dels premis Martí Gasull ha participat com a membre del jurat des del centre penitenciari de Mas d’Enric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda