Patrimoni

L’Ajuntament de Roses compra la casa Rahola Berga

L’edifici, situat a primera línia de mar, es convertirà en el nou arxiu municipal

L’immoble està classificat com a BCIL

L’Ajuntament de Roses ha firmat aquest mes de febrer l’adquisició de la casa Rahola Berga, un edifici singular situat a primera línia de mar de la població, amb la intenció de traslladar-hi –un cop estigui adequat– la nova seu de l’arxiu municipal. La compra ha estat tancada per un import de 848.558 euros. “Roses passa a ser propietària d’un edifici important, catalogat, que augmenta la riquesa i el patrimoni de l’Ajuntament”, diu l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan. L’estiu del 2018 ja s’havia aprovat per ple una reserva de fons per a aquesta adquisició que ara finalment s’ha concretat.

Inversió sostenible

L’import dedicat a la compra procedeix del romanent de tresoreria municipal; la normativa estatal permet aquestes operacions amb la condició que aquests fons es dediquin a inversions sostenibles i per a adquisicions d’un bé municipal. En aquest cas, Mindan defensa que la casa passi a ser un espai d’ús públic, perquè “la gent hi entri i pugui gaudir d’aquest edifici”.

Uns informes previs de l’arxiver i l’arquitecte municipal avalen el projecte, un cop realitzades les necessàries obres de rehabilitació interior. Les dimensions de la finca permeten situar-hi totes les dependències de l’AMR, amb una previsió de creixement quantificat entre els 50 i 75 anys; això permetrà aconseguir més espai i capacitat, es disposarà d’un lloc reservat a l’ingrés de nova documentació, es podrà disposar d’espais de treball per a la classificació, actualment inexistent, i sales per a les col·leccions especials (fotografia, pel·lícula, gravats, cartellisme, etc.), a més de les zones públiques de consulta.

L’edifici també té un pati que podria adaptar-se per a algun tipus de construcció annexa. El trasllat no serà immediat, ja que es preveuen obres i tràmits importants; amb tot, l’alcaldessa confia que els treballs es podran fer per fases i que el projecte es pugui afrontar en els propers exercicis.

LA XIFRA

848.558
euros.
És el preu que pagarà l’Ajuntament per adquirir aquest edifici classificat com a bé cultural d’interès local.

L’eixample rosinc de final del segle XIX

L’immoble el va fer construir l’any 1900 Josep Rahola Berga (Roses, 27/4/1856 - Roses, 30/9/1923), comerciant, consignatari marítim i futur alcalde de Roses (1907-1912). La casa va ser dissenyada i edificada pel mestre d’obres Joan Marés i Marés seguint la moda de l’època. Totes les obertures estan decorades amb motius florals emmarcades per petites circumferències concèntriques. Al primer pis estan coronades amb unes palmetes. A la part superior hi ha una cornisa decorada amb permòdols i, als seus extrems, caps de lleó. Avui és una de les poques cases que es conserven de l’eixample rosinc que a finals del segle XIX es va construir a primera línia de mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA