Música

Cants i balls circulars

Torroella de Montgrí celebrarà les XVI Trobades de Música Mediterrània entre l’11 i el 13 d’abril, en una edició que se centrarà en el lema ‘Un mar en cercle’

Les XIV Trobades de Música Mediterrània , Un mar en cercle, tindran lloc els dies 11, 12 i 13 d’abril a Torroella de Montgrí. En aquesta edició, els organitzadors, el Museu de la Mediterrània , proposen jugar amb la presència del cercle i el moviment circular en la cultura popular, en la música, la dansa, els jocs, o els instruments, i com a element subjacent en moltes tradicions d’aquí i d’arreu de la Mediterrània. “Un cercle que volem que aculli, integri i s’obri a tothom. No li doneu més voltes, i veniu a gaudir de totes les activitats programades”, declaren.

La Mediterrània és un espai on sovint es balla en cercle. Des de la sardana al kalamatianós, l’hora o la dabke, en rotllanes obertes o tancades, agafats de mans, espatlles o cintures, molts territoris coincidim en el fet de connectar-nos a través de la dansa els uns amb els altres, sentint que formem part d’un tot. Així mateix, ens agrada compartir cançons en cercle, al voltant del foc o d’algun altre element, i aquesta disposició ens ajuda a cantar a veus, i sentir de manera intensa les harmonies vocals. El cercle és, de fet, la disposició natural quan no hi ha escenari i platea, actors i públic, quan tothom pren part en allò que s’està fent, d’una manera o altra. També el moviment circular forma part de moltes de les nostres tradicions, potser pel seu caràcter màgic: els balls dels dervixos, rituals com ara els Tres Tombs o la superstició de fer un cert nombre de voltes al voltant d’un temple o un objecte, com a mesura protectora o per aconseguir determinats objectius vitals. De fet, la mateixa tradició són voltes, cicles que es repeteixen una vegada i una altra. Però si no muda, si no s’adapta als temps, si no està en constant moviment, es fossilitza i mor.

Per això les trobades pretenen descobrir la riquesa cultural de les persones del nostre mar a partir de quatre activitats formatives, pel que fa als àmbits de la dansa, la percussió i la cançó, impartides per professors de tota la Mediterrània experts en la seva matèria. Amb ells els participants s’endinsaran de manera pràctica i participativa en les músiques mediterrànies.

A més de la part formativa, a Torroella es podrà gaudir aquells dies d’una farcida programació d’activitats. Entre d’altres, l’espectacle Bufa&Sons, a càrrec de Xavi Lozano (19.30 h), abans del pregó del divendres 12 d’abril, que continuarà amb les actuacions del Grup Montgrí Dansa, el grup Tornaveus i una cantada amb fogueró dinamitzat per l’Aula Tradi.

Dissabte és prevista la celebració del mercat d’arrel tradicional al llarg de tota la jornada, a més tallers i una mostra de danses circulars gregues, de la regió de Pontos (17 h). Un concert de música turca, àrab i persa, i una ballada de sardanes Per la llibertat, a càrrec de la Cobla per la Independència (19.30 hores). Clourà les trobades el concert de Biflats (21 h), amb el qual es presentarà el seu nou treball, titulat Hummusman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós